Skracalność właściwa roztworu cukru - sprawozdanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 287
Wyświetleń: 2282
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Skracalność właściwa roztworu cukru - sprawozdanie - strona 1

Fragment notatki:


II OPRACOWANIE WYNIKÓW • Zestawienie wyników pomiarów: Stężenie  [  g  / cm 3 ] 0,05 0,10 0,15 0,2 0,3 − 0 [ °] 3,2 9 15,4 33,5 46,5  0 = 0,4°       l= 20cm • Metodą regresji liniowej wyliczam skręcalność właściwą: c= stężenie procentowe [%] x= cl y= α  a = ∑ x i yi ∑  x i 2 = 03,21846,2134279 01491636 =7,28 °  cm 2 /  g S a 2= 1 n −2 [ ∑ y i 2 ∑  x i 2− a 2 ]= 1 4 [10,2481237,161122,252162,25 66 − 53 ] =0,44 °   cm 2/ g Skręcalność właściwa roztworu wodnego cukru  wynosi 7,28 °   cm 2/  g    a błąd względny wynosi 0,44  °   cm 2 /  g • Współczynnik korelacji r  = ∑  x i yi ∑  xi 2∑  yi 2 = 480,4 66 3612,9 =0,98 Jako że współczynnik wyszedł dodatni ale mniejszy od 1 , prosta na wykresie jest rosnąca. Wnioski Otrzymane wyniki odbiegają trochę od wartości tablicowych, wiąże się to z niedokładnościami  odczytu kątów oraz ukazuje trudność w przeprowadzaniu tego sprawozdania.  Skręcalność właściwa roztworu cukru wynosi [α] = [7,28 ±0,44 ]°   cm 2/  g  .  Błąd względny wynosi 0,44°   cm 2 /  g   .  Natomiast współczynniki skręcalności tablicowe wynoszą odpowiednio dla: laktozy 5,25°   cm 2 /  g sacharozy 6,65°   cm 2 /  g glukozy 5,27 °   cm 2 /  g ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz