Siara i jej skład- jest produkowana w ciągu kilku pierwszych dni po porodzie i różni się pod względem zawartości podstawowych składników chemicznych od mleka. Ma ona 4x większą zawartość białka oraz wyższą ilość lipidów (6-7% przy pierwszym udoju). Najwyższa jest także zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witaminy B12 i żelaza. Wśród białek dominują albuminy i globuliny. Siara zawiera także duże ilości wapnia, fosforu, potasu, sodu oraz jony magnezowe i chlorkowe, a spośród mikroelementów żelazo, miedź, kobalt, mangan, selen i jod. Obecne w siarze jony magnezowe wpływają na oczyszczanie przewodu pokarmowego noworodka ze smółki, która powstaje w życiu płodowym. Siara zawiera także wiele enzymów: katalazę, lipazę, laktazę, proteinazy, peptydazy, fosfatazy i reduktazy. W siarze krów, owiec i macior wyst. następujące immunoglobuliny: IgA, IgG, IgM.
Występują w niej także sub. O działaniu bakteriostatycznym i bójczym np. dopełniacz, laktoferryna, laktoperoksydaza, limfocyty T i B.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)