Sadownictwo-truskawka

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 882
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Sadownictwo-truskawka - strona 1 Sadownictwo-truskawka - strona 2 Sadownictwo-truskawka - strona 3

Fragment notatki:

TRUSKAWKA Rodzina: Rosaceae - różowate
Rodzaj: Fragaria - poziomka
Gatunek: Fragaria ananasa - truskawka (poziomka ananasowa)
Fragaria virginiana x Fragaria chiloensis -50 tys ha
-ponad 230 tys ton -3 listki (Gorella 4-5 listków)
Rośnie dziko na całej półkuli północnej i w Am. Płd.
Uprawiana w klimacie umiarkowanym, czasem podzwrotnikowym (płw. Kalifornijski)
-na owoce deserowe, przetwórstwo, zamrażalnictwo
-duży nakład pracy na zbiór
-plantacje w pobliżu przetwórni -owoce o dużej wartości odżywczej
-2 miejsce po porzeczce czarnej pod względem zawartości wit C
-ok 150 gat Fragaria dzielą się na grupy tj:
diploidy
tetraploidy
heksaploidy
oktoploidy
-ważny kształt środkowego listka (4 rodzaje w zależności od odmiany)
-kw białe, różowe (5 płatkowe)
-dużo słupków na wypukłym dnie kwiatowym
-owoc rzekomy ( rozrośnięte dno kwiatowe)
Podział odmian:
murzynki (ciemne zabarwienie miąższu) Senga Sengana
czerwone(czerwony miąższ) Redgountlet
różowe (różowy miąższ) Suprise des Halles
ananasowe (biały miąższ) Luis Gouthier
dojrzewanie : wczesne, średniowczesne, późne, powtarzające do jesieni
Odmiana dojrzewanie Mróz wytrzymałość choroby Produkcja rozłogów- prod.sadzonek Łatwość odchodzenia kielicha przeznaczenie pochodzenie Szara pleśń Verticilloza Kama
(nie produkowana )
p. VI
Duża BARDZO PODATNA
Mało podatna
Duża + wys plenność
Łatwo (+ow.niewyrównane)
Deserowa, przetwórstwo
Od Senga Sengana
Honeoye
(m-sce Kamy)
p. VI
średnia
Mało podatna
BARDZO PODATNA
mała+średnio plenna
Łatwo +( owoce duże)
Dobra smakowo
x
Kent (Kanada)
2-4 dni po Honeoye
duża
Mało podatna
BARDZO PODATNA
duża
(owoce duże)
Deserowe, przetwórstwo
x
Camarosa
4-5 dni po H.
średnia
mało podatna
Średnio podatna
średnia
Łatwo+Ow.
duże/b. duże
deserowe
x
Elkat (PL)
4-6 dni po H.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz