Rozwinięcie teorii podaży

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 728
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Rozwinięcie teorii podaży - strona 1 Rozwinięcie teorii podaży - strona 2 Rozwinięcie teorii podaży - strona 3

Fragment notatki:

ROZWINIĘCIE TEORII PODAŻY: KOSZTY A PRODUKCJA
Przedsiębiorstwa nie zawsze zaprzestają produkcji, kiedy pojawiają s ię straty. Niekiedy oczekują one,
że popyt wzrośnie lub, że jeśli będą miały dość czasu, to obniżą koszty produkcji na tyle, aby
przywrócić zyskowność produkcji.
Przedsiębiorstwa ustalają produkcję na poziomie, przy którym koszt krańcowy zrównuje się z ut argiem
krańcowym. Oznacza to maksymalizację zysku (lub minimalizację strat). Jeśli pojawia się zysk,
przedsiębiorstwo decyduje się na wytwarzanie tej właśnie wielkości produkcji. Jeśli występuje strata,
przedsiębiorstwo sprawdza, czy można ja zmniejszyć pr zez całkowitą rezygnację z produkcji.
Nakład (inaczej: czynnik produkcji) - dobro lub usługa wykorzystywane w procesie produkcji.
Nakłady obejmują pracę (robociznę), maszyny, surowce, energię. Termin nakłady obejmuje wszystko,
począwszy od płac menedżerów, aż po wydatki na bandaże w zakładowym ambulatorium.
Funkcja produkcji - określa maksymalne rozmiar produkcji, jakie są możliwe do osiągnięcia przy
różnym poziomie nakładów.
Funkcja produkcji jest zbiorem technicznie efektywnych metod wytwarzania. Metoda w ytwarzania jest
technicznie nieefektywna, jeżeli do wytworzenia danej wielkości produkcji zużywa więcej jednego
czynnika produkcji i nie mniej innego czynnika niż inne znane metody wytwarzania, pozwalające
osiągnąć tę samą wielkość produkcji.
W jaki sposób przedsiębiorstwo znajduje kompletny zestaw technicznie efektywnych metod produkcji,
określany mianem funkcji produkcji? Częściowo korzysta w tym celu z pomocy inżynierów,
projektantów i specjalistów od wykorzystania czasu pracy. Niekiedy przeprowadza się eksperymenty,
stosując różne metody wytwarzania i obserwując ich wyniki.
Technologia - określona metoda łączenia czynników produkcji w procesie wytwarzania dóbr.
Technika - zbiór wszystkich znanych technologii.
Funkcja produkcji - zbiór wszystkich technicznie efektywnych technologii.
Postęp techniczny - wynalazek lub udoskonalenie organizacyjne, które pozwala na wytwarzanie danej
wielkości produkcji przy niższym niż poprzednio poziomie nakładów. Technologia uważana
dotychczas za efektywna może okazać się przestarzała, jeżeli wskutek postępu technicznego
uzyskamy nową, wydajniejszą metodę produkcji.
Funkcja produkcji pozwala połączyć ze sobą wielkość nakładów z rozmiarami produkcji.
Technologię wymagającą zastosowania dużej ilości kapitału i małej ilości pr acy określamy mianem
kapitałochłonnej. Technologia zużywająca dużo pracy i relatywnie mało kapitału nazywana jest


(…)

… całkowite muszą rosnąć wraz z powiększeniem produkcji. Wytwarzanie
większego wolumenu produkcji kosztuje więcej.
Przeciętne koszty produkcji - są równe kosztom całkowitym podzielonym przez wielkość produkcji.
Koszty przeciętne są na początku wysokie, później spadają i znowu rosną. Ten typowy wykres
kosztów przeciętnych przypomina kształtem literę U.
Korzyści ze skali produkcji (inaczej: rosnące przychody ze skali) - występują wtedy, kiedy
długookresowe koszty przeciętne spadają wraz ze wzrostem rozmiarów prod ukcji.
Stałe przychody ze skali - pojawiają się, gdy długookresowe koszty przeciętne są stałe przy
wzroście produkcji.
Niekorzyści skali (inaczej: malejące przychody ze skali) występują wtedy, kiedy długookresowe
koszty przeciętne rosną wraz ze wzrostem pr odukcji.
Pojęcie skali produkcji występujące…
….
Krótkookresowe przeciętne koszty całkowite (SATC) są równe krótkookresowym kosztom
całkowitym (STC) podzielonym przez wielkość produkcji.
Krótkookresowe przeci ętne koszty całkowite (SATC) = krótkookresowe przeciętne koszty stałe (SAFC)
+ krótkookresowe przeciętne koszty zmienne (SAVC)
Koszty zmienne to różnica między kosztami całkowitymi a kosztami stałymi. Ponieważ koszty stałe nie
zmieniają się wraz…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz