Sprawozdanie
„Wyznaczanie rozpuszczalności kwasu stearynowego metodą syntetyczną”
Prowadzący:
Prof. dr hab. A. Sporzyński
Skład zespołu:
Punkty z przygotowania:
Punkty ze sprawozdania:
Jędrzej Korczak (j.korczak@wp.pl)
Monika Prządka (monika-przadka@tlen.pl)
Piotr Olędzki (piotroledzki89@gmail.com)
Celem pomiarów było wyznaczenie krzywej rozpuszczalności kwasu stearynowego w butan-1-olu, czyli wyznaczenie likwidusu oraz współczynników aktywności.
Aparatura:
transformator suwakowy
mieszadło magnetyczne
mieszadło laboratoryjne
termometr 0-100 0C z podziałką 0,1 0C
grzałka
kolbki pomiarowe
termostat szklany
lampa
strzykawki
drobny sprzęt laboratoryjny
Czynności pomiarowe oraz obliczenia:
Metoda syntetycznego wyznaczania rozpuszczalności substancji polega na podgrzaniu układu do momentu zaniku kryształów substancji rozpuszczanej, następnie powolne chłodzenie aż do momentu wytrącenia krystalicznego osadu, i ostatecznie powolne podgrzewanie do momentu rozpuszczenia się powstałego osadu. W tym właśnie momencie konieczne jest zanotowanie temperatury TL i obliczenie ułamka molowego substancji rozpuszczonej w roztworze.
Przygotowaliśmy dwie kolbki z korkiem i mieszadełkiem magnetycznym - zważyliśmy je na wadze analitycznej. Następnie dodaliśmy odpowiednią porcję kwasu stearynowego (ważąc kolbki z zawartością), a potem dodawaliśmy kolejno odpowiednie porcje rozpuszczalnika (ponownie ważąc kolbki). Wyniki zestawiliśmy w tabeli poniżej:
Gdzie: Mk - masa kolbki
Ms - masa kwasu stearynowego
Mr - masa rozpuszczalnika - butan-1-olu
Po dodaniu każdej nowej porcji rozpuszczalnika wyznaczaliśmy temperaturę zaniku kryształów kwasu stearynowego w butan-1-olu przy liniowym wzroście temperatury, zgodnie z metodą syntetyczną.
Rozpuszczalność kwasu stearynowego w rozpuszczalniku, w wyznaczonych temperaturach, jest wyrażona przez ułamek molowy.
Zanotowane temperatury, a także obliczony ułamek molowy, zamieściliśmy w poniższej tabeli:
Na podstawie wyznaczonych danych, sporządzono następujący wykres, na którym punkty doświadczane zostały połączone ze sobą za pomocą funkcji logarytmicznej:
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)