Rozpuszczalność ver1.3 - omówienie

Nasza ocena:

3
Wyświetleń: 483
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Rozpuszczalność ver1.3 - omówienie - strona 1 Rozpuszczalność ver1.3 - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Cel ćwiczenia
Celem ćwiczenia jest wyznaczenie krzywej rozpuszczalności kwasu stearynowego w toluenie.
Sprzęt użyty w doświadczeniu
transformator suwakowy
mieszadło magnetyczne
mieszadło laboratoryjne
termometr 0-100°C z podziałką 0,1K
grzałka
kolbka pomiarowa
kolbka z zamykaną igłą w korku do rozpuszczalnika binarnego
termostat szklany
lampa
strzykawki lekarskie
lejek z długą nóżką
łopatka
Czynności pomiarowe
Na wadze analitycznej zważyliśmy naczynia pomiarowe - 1 i 2 - następnie odważyliśmy do każdego po około 0,3g kwasu stearynowego. Potem dodaliśmy pierwsze porcje rozpuszczalnika - toluenu do każdej kolbki i ponownie zważyliśmy kolbki z zawartością. Następnie obliczyliśmy ułamki molowe kwasu stearynowego w tak sporządzonych układach. Naczynka pomiarowe, czyli kolbki zawierające mieszadło magnetyczne i badany roztwór, umieściliśmy w dwóch szklanych termostatach (każdą kolbkę oddzielnie) w niewielkiej odległości od dna aby zapewnić dobrą wymianę ciepła. Każdą próbkę ważyliśmy przed i po dodaniu kolejnej porcji rozpuszczalnika. Nie wiem jak to opisac dalej to podgrzewanie i ochładzanie w celu wyzn.temperatury zaniku kryształków - dalej już Przemek opiszesz… Pomiary wykonywaliśmy metodą dynamiczną (syntetyczną).
Dane pomiarowe
Tabela 1. Kolbka pierwsza.
nr
Masa kolbki
Masa kolbki + substancji
Masa kolbki + substancji + rozpuszczalnika (1)
Masa kolbki + substancji + rozpuszczalnika (2)
Masa dodanego rozpuszczalnika
Masa substancji
Ułamek molowy
T / K
1
40,0752
40,3653
40,3653
40,8380
0,4727
0,2901
0,165814
315,15
2
40,8313
41,2233
0,3920
0,098012
313,15
3
41,21695
41,64135
0,4244
0,067936
312,35
Tabela 2. Kolbka druga.
nr
Masa kolbki
Masa kolbki + substancji
Masa kolbki + substancji + rozpuszczalnika (1)
Masa kolbki + substancji + rozpuszczalnika (2)
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz