To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Rodzaje klejów
Kleje z żywic mocznikowych. Żywice mocznikowe otrzymuje się w wyniku syntezy mocznika lub tiomocznika z formaldehydem. Żywice te służą do klejenia drew na na zimno lub na gorąco. Utwardzanie żywic następuje po dodaniu utwardzaczy (rozcieńczonego kwasu lub kwaśnych soli), do właściwego utwardzania nie wystarczy bowiem samo podwyższanie temperatury. Spoiny z żywic mocznikowych mają strukturę mikroporowatą i odznaczają się wysoką wytrzymałością na ściskanie oraz innymi dobrymi właściwościami mechanicznymi. Są odporne na działanie bakterii, pleśni, wilgoci i zimnej wody, natomiast są nieodporne na wysoką temperaturę i gorącą wodę. Kleje mocznikowe są toksyczne, zawierają bowiem wolny formaldehyd.
Kleje z żywic melaminowych. Żywice melaminowe otrzymuje się w wyniku syntezy melaminy z formaldehydem w środowisku zasadowym i kwaśnym. Żywice te -podobnie jak mocznikowe - są używane do klejenia drewna na zimno (30 4- 100°C) i na gorąco (powyżej 100°C). Odznaczają się znaczną wytrzymałością doraźną i trwałością, zwłaszcza te stosowane na gorąco.
Spoiny są odporne na działanie wysokiej temperatury i jej zmiany, nie szkodzi im duża wilgotność względna ani zimna i gorąca woda. Żywice melaminowe są niepalne.
Można używać je z utwardzaczem lub bez. W przypadku braku utwardzacza połączenia należy wykonać na ciepło, natomiast stosując utwardzacz oraz dodając mieszaniny w postaci żywicy mocznikowej z fenolową, kleje te wiążą się na zimno.
Kleje z żywic rezorcynowych. Żywice rezorcynowe uzyskuje się w wyniku syntezy rezorcyny z formaldehydem. Kleje są w postaci płynnej, wiążą się w temperaturze pokojowej. Wytrzymałość i trwałość klejów rezorcynowych jest podobna jak klejów fenolowych.
Produkt ten jest jednym z najbardziej wartościowych, a jednocześnie najdroższych składników kleju. W celu zmniejszenia kosztów, do żywicy rezorcynowej można dodawać (bez uszczerbku na własnościach) niewielkie ilości żywicy fenolowej. Wypełniaczem najczęściej bywa tu mączka z orzechów kokosowych.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)