porcelit- charakterystyka

Nasza ocena:

5
Pobrań: 77
Wyświetleń: 2891
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
porcelit- charakterystyka - strona 1 porcelit- charakterystyka - strona 2

Fragment notatki:


Kraków, 21 listopada 2012 Dorota Marczyńska Agnieszka Pajka Ewa Papież Towaroznawstwo, II rok Charakterystyka porcelitu Inna nazwy porcelitu to półporcelana, porcelana miękka. Wytwarzany jest podobnie jak porcelana, jednakże z surowców gorszej jakości. Jest to tworzywo lub wyrób ceramiczny, najczęściej szkliwiony. Porcelit ma barwę od kremowej do białej, jednakże nigdy nie jest czysto biały, białe jest szkliwo którym się go pokrywa.
Typowy skład masy porcelitowej:
ił wypalający się na kolor biały lub jasnokremowy 45-55%
kwarc 20-30%
skaleń 22-30%
wapień 0-5%
Niekiedy stosowany jest dodatek dolomitu lub magnezytu. Bywa też wykorzystywana stłuczka stanowiąca odpad po wypaleniu na biskwit. Ze względów ekonomicznych unika się stosowania kaolinu (=glinka porcelanowa).
Składnikami fazowymi porcelitu są: Mulit - jest minerałem wytrzymującym temperatury do 1800 stopni C
Krystobalit, który jest przeświecający lub przezroczysty; raczej kruchy i stosunkowo lekki Faza szklista - w której materia nie posiada uporządkowania dalekiego zasięgu, a jedynie lokalne zagęszczenia materii tzw. klastery
Wyroby wypalane są dwu- a nawet trzykrotnie: Wypalanie wstępne- na biskwit. Biskwit to wstępnie spieczona masa ceramiczna. Spiekanie na biskwit prowadzi się w temperaturze niższej niż wypalanie ostateczne w przypadku porcelitu jest to 900 ᵒC. Biskwit ma znacznie niższą wytrzymałość mechaniczną i twardość niż materiał ceramiczny po ostatecznym wypaleniu; może być obrabiany mechanicznie i szkliwiony.
Wypalanie wtórne - na "ostro" - w 1250ᵒ C. Następnie przeprowadza się szlifowanie, polerowanie, sortowanie na gatunki, kompletowanie w zestawy i zdobienie
Po zdobieniu naszkliwnym gotowe produkty porcelitowe wypala się w 900 ᵒC w celu utrwalenia kolorów.
Wypalanie stosuje się w celu osiągnięcia zamierzonej nieprzesiąkliwości, wytrzymałości i twardości.
Porcelit wykazuje właściwości pośrednie między fajansem a porcelaną. Porcelit jest w małym stopniu przeświecalny w warstwach o cienkiej grubości, odznacza się wytrzymałością elektryczną i mechaniczną oraz nasiąkliwością, czyli zdolnością do wchłaniania wody poniżej 4%. Porcelit jest trwalszy od fajansu. Jest tańszy od porcelany, zdobi się go na szkliwie. Na porcelicie kolory trzymają się dobrze, nie przeświecają. Porcelit wykorzystuje się w produkcji przedmiotów sanitarnych, sprzętu laboratoryjnego, ale także naczyń kuchennych i ozdób. Wybór w asortymencie porcelitowym jest bardzo duży, można przebierać nie tylko w rodzaju wyrobu, kształtach, ale też w kolorach i wzorach.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz