Ładunkoznastwo

note /search

Badanie jakości tłuszczów jadalnych - wykład

  • Akademia Morska w Gdyni
  • Ładunkoznastwo
Pobrań: 826
Wyświetleń: 3430

Badanie jakości tłuszczów jadalnych. Jakość tłuszczów można określić za pomocą wskaźników fizycznych. Określają one zmiany, które zachodzą w czasie przechowywania tłuszczów. Zmiany te nazywa się zepsuciami i dzieli się na: • Złojowacenie. Dotyczy polimeryzacji i kondensacji nienasyconych w...

Klasyfikacja węgli - wykład

  • Akademia Morska w Gdyni
  • Ładunkoznastwo
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1554

Klasyfikacja wegli   Roznorodnosc  uzytkowania  węgla  jako  zrodla  energii  cieplnej  i  jako  su-rowca chemicznego oraz odmienne wymagania dotyczace uzycia węgla w  roznych  urzadzeniach  technicznych,  dazenie  do  stosowania  w  danym  urzqdzeniu technicznym najbardziej odpowiedniego gatunku w...

Skladowanie i przewoz węgla - wykład

  • Akademia Morska w Gdyni
  • Ładunkoznastwo
Pobrań: 161
Wyświetleń: 1505

Skladowanie i przewoz wegla droga morską   Na  placach  skladowych  węgiel  jest  usypywany  w  pryzmy  lub  stozki.  Ze  względu  na  sklonnosc  do  samozagrzewania  i  samozapalenia  wymagana  jest  stala  kontrola  skladowanego  węgla.  Pomiary ...

Węgiel - wiadomości wstępne - wykład

  • Akademia Morska w Gdyni
  • Ładunkoznastwo
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1834

WĘGIEL   Wiadomości wstępne  Węgiel kamienny w transporcie morskim stanowi ładunek suchy masowy, który jest  przewożony  w  ilościach  pełno  okrętowych.  Zgodnie  z  Kodeksem  BC  należy  do  ładunków klasy MHB  (Materials Hazardous in Bulk),  czyli  ładunków niebezpiecznych  tylko wtedy, gdy prze...

Wlasciwosci fizykochemiczne węgla - wykład

  • Akademia Morska w Gdyni
  • Ładunkoznastwo
Pobrań: 217
Wyświetleń: 1883

Wlasciwosci fizykochemiczne wegla   W^giel  jako  ladunek  charakteryzuja  następujące  wlasciwosci:  zamarzanie, wietrzenie, samozagrzewanie oraz samozapalenie.  Wejgle  wilgotne,  o  zawartosci  ponad  5%  wilgoci,  podlegają.  zamarzaniu  przy  przewozie  na  wiejcszych  odlegtosciach  lub  w  c...