Pomiar lepkości kinematycznej-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 336
Wyświetleń: 1512
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Pomiar lepkości kinematycznej-opracowanie - strona 1 Pomiar lepkości kinematycznej-opracowanie - strona 2 Pomiar lepkości kinematycznej-opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

Pomiar lepkości kinematycznej
Celem naszego ćwiczenia jest wyznaczenie lepkości kinematycznej mieszaniny etanol - woda w funkcji składu mieszaniny oraz temperaturowej charakterystyki lepkości kinematycznej etanolu.
Pomiary będziemy wykonywać trójramiennym termostatowanym wiskozymetrem typu Ubbelohde. Wiskozymetr składa się z trzech ramion: szerokiej rurki do napełniania, ramienia pomiarowego i rurki wentylacyjnej. Rurką do napełniania będziemy wlewać określoną mieszaninę cieczy, po czym pod ciśnieniem ciecz będzie wprowadzana do ramienia pomiarowego, składającego się z banieczki pomiarowej, banieczki rozbiegu i kapilary pomiarowej. Czynność ta będzie się odbywała w określonej temperaturze, temperaturę tą zapewni nam sterowany elektronicznie termostat. Gdy ustawimy już odpowiednią temperaturę i napełnimy wiskozymetr cieczą, będziemy mogli zmierzyć stoperem czas przejścia górnego menisku cieczy między znacznikami umieszczonym na ramieniu pomiarowym wiskozymetru. Wyznaczenie stałej K wiskozymetru Stałą K będziemy wyznaczać z pomiarów czasu wypływu wody w temperaturze 25°C. Do tego celu wykorzystamy wzór:
, gdzie:
- lepkość kinematyczna wody w 25°C, 0,8963 [mm2/s] ( źródło: Poradnik fizykochemiczny, wyd. naukowo techniczne ) K wynosi 0,0106 [mm2/s2] Obliczenie lepkości kinematycznej dla każdej mieszaniny
Lepkość kinematyczną będziemy obliczać korzystając ze wzoru:
, gdzie:
- lepkość kinematyczna,
t - czas wypływu,
- poprawka Hagenbacha Stosunek wody do etanolu
Objętość etanolu w mieszaninie
Zmierzone czasy wypływu [s]
Średni czas wypływu
Poprawka Hagenbacha
Lepkość kinematyczna [mm^2/s^2]
25-0
0%
86
86
1,22
0,8963
86
21. - 4
16%
131
131
0,59
1,3823
131
16,5-8,5
34%
207
207,5
0,25
2,1969
208
11,5-13,5 54%
241
243
0,16
2,5741
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz