Oznaczanie zapachu wody i ścieków

Nasza ocena:

3
Pobrań: 189
Wyświetleń: 2401
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczanie zapachu wody i  ścieków - strona 1 Oznaczanie zapachu wody i  ścieków - strona 2 Oznaczanie zapachu wody i  ścieków - strona 3

Fragment notatki:


„ Oznaczanie zapachu wody i ścieków ” SPRAWOZDANIE Wstęp Zapach - w najogólniejszym sensie cecha związków chemicznych i ich mieszanin, polegająca na pobudzaniu zmysłu węchu . W języku polskim zwykle przez zapach rozumie się woń przyjemną, aczkolwiek używa się tego słowa również w sensie każdej woni, zarówno przyjemnej, obojętnej jak i przykrej. Przykre zapachy przyjęło się nazwać smrodem, odorem lub fetorem. Zapachy wód: woda chemicznie czysta - bezwonna,
woda naturalna - zapach spowodowany przez lotne związki organiczne, gazy, produkty rozkładu substancji organicznych, pochodzenia naturalnego lub wprowadzone ze ściekami miejskimi i przemysłowymi. Zapach naturalny wody powodują glony, pleśnie, grzyby wodne i pierwotniaki,
woda podziemna - w większości przypadków bezwonna.
W wodzie i ściekach rozróżnia się trzy rodzaje zapachów: roślinny (R) - w wyniku obecności substancji organicznych, nie będących w stanie rozkładu i nie nadających wodzie cech przykrych; są to zapachy ziemi, siana, trawy, torfu, mchu i kwiatów,
gnilny (G) - w wyniku obecności ciał organicznych w stanie rozkładu gnilnego i nadający wodzi nieprzyjemną woń; są to zapachy siarkowodoru, stęchlizny, pleśni i fekaliów,
specyficzny (S) - zapach nienaturalny, powodowany obecnością ciał nie występujących w wodach naturalnych, jak: chlor, fenol, benzen, denaturat, smoła i nafta.
Intensywność zapachów przedstawia poniższa SKALA INTENSYWNOŚCI ZAPACHÓW: 1 - bardzo słaby - trudno wyczuwalny,
2 - słaby - łatwo wyczuwalny,
3 - wyraźny - łatwo wyczuwalny, dyskwalifikuje wodę do picia,
4 - silny - łatwo wyczuwalny, dyskwalifikuje wodę do picia i na potrzeby gospodarcze,
5 - bardzo silny - bardzo silny, dyskwalifikuje zupełnie użytkowanie wody.
Zasady oznaczania zapachu wody: oznaczenie jakościowe - polega na organoleptycznym określeniu zapachu za pomocą powonienia i zakwalifikowaniu go do jednej z grup,
oznaczenie ilościowe - polega na organoleptycznym określeniu wyczuwalności zapachu i odpowiednim zakwalifikowaniu według skali intensywności zapachów oraz na oznaczeniu liczby progowej zapachu.
Liczba progowa zapachu - jest to liczba oznaczająca wielokrotność rozcieńczenia badanej próbki wody lub ścieków wodą wolną od zapachu, przy której zapach jest słabo wyczuwalny
Oznaczanie liczby progowej zapachu: Polega na określeniu stopnia rozcieńczenia badanej próbki wodą wolną od zapachu, przy którym intensywność zapachu odpowiada wartości = 1.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz