Nierówności i zróżnicowania społeczne a sposób odżywiania się - prezentacja studenta

Nasza ocena:

5
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1512
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Nierówności i zróżnicowania społeczne a sposób odżywiania się - prezentacja studenta - strona 1 Nierówności i zróżnicowania społeczne a sposób odżywiania się - prezentacja studenta - strona 2 Nierówności i zróżnicowania społeczne a sposób odżywiania się - prezentacja studenta - strona 3

Fragment notatki:

Socjologia żywienia
Nierówności i zróżnicowania społeczne,
a sposób odżywiania się i stan zdrowia
Definicja zdrowia
Wg WHO:

Stan pełnego dobrostanu fizycznego, psychicznego i społecznego

a nie tylko brak choroby i kalectwa.

Koncepcja pól zdrowia Lalonda


Nierówność społeczna, struktura społeczna a szanse
życiowe jednostki;
Cechy biologiczno-fizyczne, demograficzne, psychiczne.
styl życia
środowisko
cechy osobnicze
opieka zdrowotna
Nierówność społeczna
Stan w stosunkach między ludźmi, w
których jakaś jednostka lub grupa
jednostek z racji swej pozycji społecznej
korzysta w większym stopniu niż inne z
dóbr będących przedmiotem
powszechnej aspiracji.


[Malanowski J.]
Rozpatrywane cechy populacji
Rasa, narodowość

Wiek

Płeć

Obiektywne wyznaczniki pozycji społecznej (wykształcenie,
zawód, zarobki)

Miejsce zamieszkania

Stan cywilny

Stan fizjologiczny

Wiek i płeć, a zdrowie i sposób żywienia
Różnice w zdrowiu
Długość życia w
poszczególnych grupach
wiekowych-badania
epidemiologiczne (układ krąż.)

Genetyka, wrażliwość na
środowisko i zmiany, warunki
pracy, nałogi, wypadki
komunikacyjne.

Różnice w żywieniu

Mężczyźni jedzą więcej
tłuszczu ogółem, białka i
dostarczają więcej energii.
Kobiety spożywają więcej
węglowodanów.
Wiek i płeć, a zdrowie i sposób żywienia
Różnice w zdrowiu
Kontakty z lekarzem, zwolnienia lekarskie, paramedykamenty.

Aktywność fizyczna, ryzyko kontuzji.

Samoocena zdrowia zależna od wieku.

Rola procesu socjalizacji.

Stan cywilny
Różnice w zdrowiu
Różnice w diecie
Dla kogo większa korzyść?


Podstawowe źródło
podtrzymania emocjonalnego.

Małżeństwo sprzyja/wymusza
prozdrowotny styl życia.



Mniejsza ilość
spożywanego alkoholu;
Małżonkowie rzadziej są
regularnymi palaczami;
Brak danych.
Miejsce zamieszkania
Różnice w zdrowiu i sposobie żywienia

Gorsza infrastruktura na wsi, większe bezrobocie, gorsze
wykształcenie, więcej patologii.

W dużych aglomeracjach 2 krotne większe spożycie
alkoholu niż na obszarach rolniczych.
Obiektywne wyznaczniki pozycji społecznej
(wykształcenie, zawód, zarobki)
Różnice w zdrowiu

Nacisk na profilaktykę i
leczenie.

Lepiej wykształceni mają
lepszy dostęp do opieki
medycznej – wykorzystanie
„znajomości”.

Świadomość zagrożeń.

Długość życia.

Styl życia-patologie.
Różnice w żywieniu

Osoby lepiej wykształcone
jedzą więcej surówek,
jogurtów, serów, owoców.
Spożywają mniej sacharozy
i tłustych mięs. Same
zarobki nie decydują o
sposobie żywienia.

Robotnicy preferują
potrawy tanie, obfite i
kaloryczne.
Wnioski








Najlepiej rokującymi cechami populacji w kontekście
zdrowia są:
Płeć żeńska
Zamieszkanie w mieście, lecz nie dużej aglomeracji
Wyższe wykształcenie
Relatywnie wysokie zarobki
Pożądany wiek ...
W związku małżeńskim
Rasa
Piśmiennictwo



GUS, Ochrona zdrowia w gospodarstwach domowych w
2010r.
Rocznik Państwowego Zakładu Higieny 2002.
Nowotwory Journal of Oncology, ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz