To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Model R i P. Dwoma podstawowymi kryteriami, które najczęściej stanowią podstawę wyboru właściwego modelu są:
koszty zarządzania zapasami w danym okresie lub w przeliczeniu na jednostkę czasu
poziom obsługi klienta, rozumiany jako prawdopodobieństwo zaspokojenia pojawiającego się zapotrzebowania/popytu
Model R to jeden z modeli sterowania zapasami oparty na poziomie informacyjnym. Charakteryzuje się stałym poziomem (punktem) zamawiania. W modelu tym, chwila złożenia zamówienia wyznaczana jest na podstawie aktualnego poziomu zapasów. Wielkość zapasu musi być monitorowana na bieżąco i gdy spada do poziomu tzw. poziomu zamawiania (poziom s na rysunku), generowane jest nowe zamówienie o stałej wielkości Q.
Tak obliczona wielkość zapasu zamawiania ma zapewnić realizację średniego popytu pojawiającego się w czasie realizacji dostawy oraz pozostawić pewien nadmiar (zapas bezpieczeństwa) zabezpieczający przed losowo występującymi wahaniami popytu
i opóźnieniami w dostawach.
Zapas bezpieczeństwa tworzony jest w oparciu o informacje, jakie posiadamy na temat:
- rozkładu prawdopodobieństwa opisującego wielkość popytu w jednostce czasu
- rozkładu prawdopodobieństwa opisującego czas realizacji dostawy
Model P to jeden z modeli sterowania zapasami. Charakteryzuje się stałym odstępem między zamówieniami (tzw. stały cykl zamawiania).
Model stałego cyklu zamawiania oznacza, że zamówienie jest generowane co pewien stały odcinek czasu (np. w każdy poniedziałek, w każdy pierwszy dzień miesiąca, itp.). Okres ten nazywa się cyklem zamawiania. Stosowanie tego modelu często podyktowane jest warunkami, w jakich działa firma. Wielkość zamawianej dostawy (Q) wynika z zapasu posiadanego w chwili zamawiania powiększonego o dostawy „w drodze” i maksymalnej wielkości zapasu (poziomu S na rysunku). Maksymalna wielkość zapasu S powinna zapewnić zaspokojenie zapotrzebowania na towar w pojedynczym cyklu zamawiania oraz w czasie realizacji dostawy.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)