Makdonaldyzacja społeczeństwa-opracowania, Ritzer

Nasza ocena:

3
Pobrań: 679
Wyświetleń: 2513
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
 Makdonaldyzacja społeczeństwa-opracowania, Ritzer - strona 1  Makdonaldyzacja społeczeństwa-opracowania, Ritzer - strona 2  Makdonaldyzacja społeczeństwa-opracowania, Ritzer - strona 3

Fragment notatki:

G. Ritzer „Makdonaldyzacja społeczeństwa” (Agata Kozłowska; 563-572)
McDonald's jest podstawą jednego ze zjawisk mających największy wpływ na współczesne społ. Wywiera ono wpływ na wiele różnych przedsięwzięć, a nawet na sposób życia znacznej części świata. McDonald's służy tu jako świetny przykład, jako paradygmat zjawiska o szerokim zasięgu, które nazywam makdonaldyzacją, czyli procesem, który powoduje, że w coraz to nowych sektorach społ. USA, a także reszty świata, zaczynają dominować zasady działania baru szybkich dań. Makdonaldyzacja wpływa nie tylko na branżę zbiorowego żywienia, lecz także na sferę edukacji, pracy, opieki zdrowotnej, podróży, wypoczynku, żywienia dietetycznego, na rodzinę i właściwie na wszystkie aspekty życia społ. Sukces samego McDonalda jest oczywisty; w 1998 jego obroty wyniosły 36 mld. McDonald's zaczął zajmować centralne miejsce w am. kulturze popularnej, nie tylko w sferze biznesu. Otwarcie nowego baru szybkich dań w małym mieście może być ważnym wydarzeniem społ. Dla wielu ludzi na całym świecie McDonald's stał się świętą instytucją. Wszechobecne reklamy oraz to, że nie można przejechać dłuższego odcinka drogi, by w polu widzenia nie pojawił się McDonald, zakorzeniły go głęboko w świadomości społ. McDonald's bezustannie dąży do poszerzenia swego zasięgu. Makdonaldyzacja ma taką siłę, że firmy wzorujące się na McDonaldzie same też wywierają wpływ na inne. Wraz z właściwie wszystkimi innymi sferami życia społ. makdonaldyzacji uległ też seks. Na makdonaldyzację nie jest odporna żadna sfera ludzkiego życia. W skrócie można powiedzieć, że McDonald's odniósł sukces, bo zapewnia konsumentom, pracownikom i kierownikom sprawność, wymierność, przewidywalność i możliwość sterowania. Sprawność rozumiana jako optymalna metoda docierania z punktu do punktu stanowi ważny element sukcesu McDonalda. Najlepszy możliwy sposób przejścia od głodu do sytości. Wymierność polega na przywiązywaniu szczególnej wagi do ilościowych cech sprzedawanych produktów (wielkość porcji, ceny) i świadczonych usług (czas oczekiwania na produkt). W systemach zmakdonaldyzowanych ilość stała się ekwiwalentem jakości; dostarczenie czegoś w dużej ilości albo szybko oznacza, że to coś musi być dobre. Niektóre instytucje zmakdonaldyzowane łączą oszczędność czasu z pieniędzmi. Domino's obiecuje dostawę pizzy w pół godz; jeśli się spóźni, jest ona za darmo. Od pracowników oczekuje się dużo szybkiej pracy za małą zapłatę. McDonald's zapewnia też przewidywalność, czyli pewność, że jego wyroby i usługi będą zawsze i wszędzie takie same. Świadomość, że McDonald's nie robi niespodzianek, bardzo dobrze wpływa na samopoczucie klienta. W systemach zmakdonaldyzowanych przewidywalne jest też zachowanie pracowników. Postępują oni zgodnie z zasadami działania firmy oraz z poleceniami przełożonych. Dzięki postępowaniu zgodnemu ze scenariuszem łatwiej jest doprowadzić do tego, by również interakcje między pracownikami a klientami były w dużym stopniu przewidywalne. R. Leidner: McDonald's był pionierem na polu rutynizowania pracy polegającej na świadczeniu usług we wzajemnym kontakcie z klientem i wciąż jest przykładek skrajnej standaryzacji. Innowacyjność nie jest źle widziana przynajmniej wśród kierowników i franczyzbiorców. Celem jest poszukiwanie nowych, innowacyjnych sposobów tworzenia doznania' będzie ono dokładnie takie samo bez względu na to, do którego McDonalda i w którym zakątku świata się wejdzie. 4 element, jaki się złożył na sukces McDonalda, to ster

(…)

…, nie jest pozbawiona wad. Sprawność, wymierność, przewidywalność i sterowanie za pomocą środków technicznych można uważać za podstawowe elementy systemu racjonalnego. Jednakże systemy racjonalne nieuchronnie rodzą nieracjonalność. Makdonaldyzacja szkodzi środowisku na wiele sposobów. Np. ubocznym skutkiem konieczności uprawiania jednakowych ziemniaków na frytki jest to, że wielkie farmy na północnym zach. USA stosują duże ilości środków chemicznych. Wiele innych problemów ekologicznych, np. wycinanie lasów na papierowe torebki, szkody powodowane przez polistyren i inne materiały opakowaniowe, ogromne ilości paszy konieczne dla bydła. Bary szybkich dań to nierzadko miejsca dehumanizujące, zarówno z punktu widzenia konsumenta, jak i pracownika. Klienci stojący w kolejce po hamburgera i pracownicy przygotowujący…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz