Leczenie dietetyczne, Ustalenie zapotrzebowania na energi_ osób chorych

Nasza ocena:

5
Pobrań: 21
Wyświetleń: 770
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Leczenie dietetyczne, Ustalenie zapotrzebowania na energi_ osób chorych - strona 1 Leczenie dietetyczne, Ustalenie zapotrzebowania na energi_ osób chorych - strona 2 Leczenie dietetyczne, Ustalenie zapotrzebowania na energi_ osób chorych - strona 3

Fragment notatki:


WYKŁAD 1 5.10.10 Egzamin - w sesji
Na ostatnich ćwiczeniach - zaliczenie (można mieć pomoce) - polega na ustaleniu dietoterapii dla pacjenta z kilkoma schorzeniami. Przedostatnie ćwiczenia i wykład będą przygotowywać do tego zaliczenia. Ocena z kolokwium ćwiczeniowego będzie decydująca (60-70% oceny). Na niektórych ćwiczeniach - zadania do wykonania + sprawozdania (na następne ćwiczenia) (30-40% oceny)
Ustalenie zapotrzebowania na energię osób chorych
Strategie dietoterapii zaczynamy od zapotrzebowania na energię
Bilans energii Źródła energii dla organizmu: - Dieta: węglowodany, tłuszcze, białka, alkohol (nawet do 40% energii u osób z chorobą alkoholową)
- Zapasy: glikogen, tłuszcz, mięśnie (w przypadku niedoborów w pożywieniu) Wydatek energii: - Podstawowa przemiana materii
- Aktywność fizyczna
- „Termogeneza indukowana pożywieniem”
Komponenty wydatku energetycznego
- Podstawowa przemiana materii = RRE (resting energy expanditure) lub BMR (basal metabolic rate)
- „Termogeneza indukowana pożywieniem” = TEF (termic effect of food)
- Aktywność fizyczna
- Termoregulacja
BMR (60-65%) Aktywność fizyczna (25-35%) termogeneza indukowana pożywieniem (5-10%)
Spoczynkowa przemiana materii - zaraz po przebudzeniu TEF - Zależy od składu diety
- Tłuszcze metabolizowane z 4% stratą energii
- Węglowodany z 25% stratą
- Regularne spożywanie posiłków
- Posiłki pikantne (chili, musztarda) wzrost TEF o 33% w porównaniu do posiłku bez przypraw, utrzymujący się przez 3h
Distribution of energy requirements of a population group or class of individuals
*It is assumed that individual requirements are randomly distributed about the mean requirement for the class of individuals, and that the distribution is Gaussian
Zapotrzebowanie energetyczne w zależności od wieku 0-6 mcy 108
6-12 98
… Czynniki wpływające na wielkość BMR Genetyczne
Płeć
Wiek
Masa ciała
Wzrost
Powierzchnia ciała
Zawartość tkanki tłuszczowej
Niskoenergetyczna dieta, głodzenie (spowolnienie przemiany materii)
Temperatura ciała
Temperatura otoczenia
Czynność gruczołów dokrewnych
Aktywność fizyczna
Płeć - kobiety 5-10% niższe BMR, ciąża - wzrost BMR ok. 11 kcal/tydzień ciąży Wiek - dodatkowe zapotrzebowanie w okresie wzrostu 5 kcal/g rosnącej tkanki, rosnące dzieci 12-15% energii z diety na potrzeby wzrostu, młodzi dorośli - 1% kalorii z diety, dorośli spadek RMR o 1-2%/kg FFM (beztłuszczowa masa ciała)/10 lat

(…)


- Spadek poziomu białek w surowicy
- Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
- Atrofia kosmków błony śluzowej jelita, co prowadzi do zaburzenia wchłaniania, zwiększenia przepuszczalności ściany jelitowej i translokacji bakteryjnej z następową sepsą endogenną
- Zaburzenia rytmu serca
- Obrzęk cewek nerkowych
- Stłuszczenie wątroby, osteoporoza
Składnik
Czas potrzebny do wyczerpania rezerw składników…
…)
Całkowite zapotrzebowanie energetyczne
U osób zdrowych
BEE = BMR x współczynnik aktywności fizycznej
- 1,2 - siedzący, mało aktywny tryb życia
- 1,375 - mało aktywny/sport 1-3 dni/tydzień
- 1,55 - umiarkowanie aktywny/sport 3-5 dni/tydzień
- 1,725 - bardzo aktywny/intensywne ćwiczenia 6-7 dni/tydzień
- 1,9 - super aktywny/bardzo intensywne ćwiczenia/sport & praca fizyczna lub trening 2x dziennie
U osób…
… - 11(A) + 25(W) - 609(O)
Pacjenci wentylowani
EEE(v) = 1784 - 11(A) + 5(W) + 244(G) + 239(T) + 804(B)
A - wiek (lata), W - masa ciała (kg)
G - płeć (0 - kobieta, 1 - mężczyzna)
T - trauma (1 - występuje, 0 - brak)
B - oparzenia (1 - występują, 0 - brak)
O - otyłość (1 - występuje, 0 - brak) (>30% ponad Ideal Body Weight)
Katch-McArdle formula
- BMR = 370 + (21,6 x beztłuszczowa masa ciała (kg))
Owen…
… lata 1,2
4-6 lat 1,1
7-10 lat 1
11-18 lat 0,9*
Dorośli 0,8*
*średnio dla mężczyzn i kobiet
Wpływ schorzeń i urazów na zapotrzebowanie na białko
Normalne 0,8
Infekcje 1,2
Zapalenie otrzewnej 1,5
Oparzenia 2
Uraz wielonarządowy 1,75
Zapalenie wątroby 1,25
Encefalopatia 0,5
Ostra niewydolność nerek 0,75
Przewlekła niewydolność nerek (dializa) 1,5
Zapotrzebowanie na płyny
- Zwiększone
- W gorączce…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz