To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
ZAKŁAD INŻYNIERII PRODUKCJI ROLNO-SPOŻYWCZEJ
INSTYTUT EKSPLOATACJI MASZYN, ERGONOMII I PROCESÓW PRODUKCYJNYCH WYDZIAŁ INŻYNIERII PRODUKCJI I ENERGETYKI
UNIWERSYTET ROLNICZY W KRAKOWIE
Projekt I z przedmiotu
Jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych
Temat projektu: Ustalenie zasad działania przedsiębiorstwa produkcyjno-handlowego o profilu rolno-spożywczym w oparciu o wytyczne zawarte w kodeksie dobrej praktyki rolniczej. Natalia Zięcik data: 08.10.2012r.
IV rok Zarządzanie i Inżynieria Produkcji 1.Cel pracy
Zastosowanie zasad dobrej praktyki rolniczej, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, w przedsiębiorstwie branży rolno-spożywczej trudniącym się podstawową produkcją roślinną i zwierzęcą, a w dalszej kolejności przetwarzaniem płodów rolnych oraz ich zbytem. 2. Metodyka
Projekt oparty o wytyczne zawarte w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 14 kwietnia 2004 roku w sprawie szczegółowych warunków i trybu udzielania pomocy finansowej na wspieranie działalności rolniczej na obszarach o niekorzystnych warunkach gospodarowania objętej planem rozwoju obszarów wiejskich.
(Dz. U. z 2004 roku nr 73, poz. 657)
3. Plan sytuacyjny gospodarstwa
4. Charakterystyka przedsiębiorstwa PRS
Działalność rolnicza jest prowadzona zgodnie z zasadami zwykłej dobrej praktyki rolniczej. W gospodarstwie są przestrzegane wymagania w zakresie:
Stosowania nawozów i ich przechowywania,
Rolniczego wykorzystania ścieków na terenie gospodarstwa rolnego,
Rolniczego wykorzystania komunalnych osadów ściekowych,
Stosowania i przechowywania środków ochrony roślin,
Gospodarki na użytkach zielonych,
Utrzymywanie czystości i porządku w gospodarstwie rolnym,
Ochrony siedlisk przyrodniczych,
Ochrony gleb,
Gospodarki wodnej.
Ad. 1.
-W gospodarstwie stosowane są nawozy naturalne, oraz nawozy dopuszczone do obrotu i stosowane zgodnie z przepisami o ochronie roślin lub przepisami o rolnictwie ekologicznym. Na jesień pszenicę nawozi się Polifoską 8 350kg/ha., wiosna 150kg/ha.
- Wielkość magazynów na odchody zwierzęce:
Na 1 DJP przypada:
3,5m 2 płyty obornikowej
3m 3 zbiornika na gnojówkę
0,4m 3 zbiornika na wodę gnojową
3,4m 3 zbiornika na gnojówkę i wodę gnojową 1DJP=500kg
(…)
…, aby gromadzić nawóz naturalny przez co najmniej 6 miesiące. - W magazynach przechowywane są nawozy mineralne w oryginalnych opakowaniach, zgodnie z instrukcją stosowania i przechowywania. Do magazynu tego możliwe jest wejście tylko osób upoważnionych w specjalnej odzieży ochronnej. Wszystkie zabiegi odnotowywanie w specjalnym zeszycie wyznaczającym daty uprawy i nawożenia.
- Nawozy naturalne wywożone…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)