Stal nierdzewna - strona 16

Historyczny rozwój materiałów

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Materiałoznawstwo z elementami chemii
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1071

1.  Wstęp  1.1. Historyczny rozwój materiałów  Człowiek od zarania dziejów wykorzystywał, a z czasem przetwarzał, materiały dla zdobycia  pożywienia, zwiększenia swego bezpieczeństwa i zapewnienia sobie odpowiedniego poziomu  życia. Śledząc dzieje cywilizacji ludzkiej można dojść do przekonania, ...

Trudności organizacyjne w przemyśle owocowo-warzywnym

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Technologia żywności
Pobrań: 266
Wyświetleń: 931

TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW PRZEMYSŁ OWOCOWO-WARZYWNY ZAJMUJE SIĘ PRZETWARZANIEM OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW (SĄ TO PODSTAWOWE SUROWCE DLA TEGO PRZEMYSŁU). SUROWCE POMOCNICZE SĄ DOSTARCZANE PRZEZ INNE GAŁĘZIE PRZEMYSŁU NP.:PRZYPRAWY, SÓL, CUKIER, KWASY, SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE, OPAKOWANI...

Wykład - Miedź i stopy miedzi

  • Politechnika Śląska
  • Materiałoznawstwo z elementami chemii
Pobrań: 112
Wyświetleń: 700

148 JW 8. Miedź i stopy miedzi Miedź jest metalem barwy czerwonawej, o gęstości 8,96 g/cm3 i temperaturze topnienia 1083°C. Można ją przerabiać plastycznie na zimno i na gorąco, ale w przypadku przeróbki na zimno następuje utwardzenie metalu (w wyniku zgniotu), które usuwa się przez wyżarzenie...

Technologia przetwórstwa owoców i warzyw

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Pobrań: 518
Wyświetleń: 3451

Technologia przetwórstwa owoców i warzyw Przemysł owocowo-warzywny zajmuje się przetwarzaniem owoców, warzyw, grzybów (są to podstawowe surowce dla tego przemysłu). Surowce pomocnicze są dostarczane przez inne gałęzie przemysłu np.:przyprawy, sól, cukier, kwasy, substancje zagęszczające, opakowania...

ściaga z budownictwa ogólnego na egzamin

Pobrań: 322
Wyświetleń: 3682

BUDYNEK Elewacja budynku - widok zewnętrznej powierzchni ściany budynku wraz ze wszystkimi występującymi na niej elementami (np. okna, drzwi) oraz detalami architektonicznymi. Elewacja może być frontowa, tylna, boczna, ze względu na usytuowanie w stosunku do stron świata: wschodnia, zachodnia, półno...

Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Technologia żywności
Pobrań: 490
Wyświetleń: 1533

Wykład 1 25.02.2008r. Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego Przetwórstwo owoców i warzyw jest działem produkcji żywnościowej związanym z przetwarzaniem owoców i warzyw. Przetwórstwo owocowo - warzywne wyróżnia się: Sezonowość występowania surowca Koniecznością przetworzenia dużych ilości n...

Cement i beton

  • Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku-Białej
Pobrań: 392
Wyświetleń: 3234

charakterystyka cementu i betonu CEMENT I BETONDodatki do cementuDodatki to surowce drobnoziarniste dodawane w ilości 5-35% masy cementu podczas urabiania mieszanki betonowej. Zadaniem dodatków jest modyfikacja właściwości cementu portlandzkiego w celu dostosowania go do wymagań przemysłu, utylizacj...