Osmoza - strona 15

note /search

Chemia fizyczna - wykłady - Zanieczyszczenie powietrza

  • Politechnika Wrocławska
  • Chemia fizyczna w ochronie środowiska
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1316

Chemia fizyczna w ochronie środowiska. Zanieczyszczenie powietrza - występowanie w atmosferze różnych substancji o takim stopniu i przez tak długi czas, że prowadzi do szkodliwych konsekwencji dla zdrowia lub samopoczucia ludzi, dla organizmów żywych albo uszkodzeń obiektów nieożywionych (np. przez...

Analiza strategiczna spółdzielni mleczarskiej

  • Analiza finansowa
Pobrań: 84
Wyświetleń: 2590

Spółdzielnia Mleczarska „DEMI”I. Ogólne informacje o strategiiStrategia przedsiębiorstwa to zespół skoordynowanych, dostosowanych do sytuacji firmy oraz otoczenia, sposobów osiągnięcia celów tego przedsiębiorstwa. W innym ujęciu strategia jest interpretowana jako zespół określonych zasad postępowani...

Biotechnologia - wykłady

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 1141
Wyświetleń: 5404

Omawia między innymi takie zagadnienia jak: historia biotechnologii, biotechnologia klasyczna i nowoczesna, podział biotechnologii, cel, produkty GM, jakość żywności i przetwórstwo, żywność otrzymywana z organizmów modyfikowanych genetycznie, drobnoustroje, fermentacja żywności, temperatura ada...

Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Technologia żywności
Pobrań: 693
Wyświetleń: 2100

Wykład 1 25.02.2008r. Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego Przetwórstwo owoców i warzyw jest działem produkcji żywnościowej związanym z przetwarzaniem owoców i warzyw. Przetwórstwo owocowo - warzywne wyróżnia się: Sezonowość występowania surowca Koniecznością przetworzenia dużych ilości n...

Systematyka przemysłu owocowo-warzywnego

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Technologia żywności
Pobrań: 406
Wyświetleń: 2226

Wykład nr 1. 25.02.08 Systematyka przemysłu owocowo-warzywnego. Przetw. owoc. i warzyw . jest to dział produkcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owocow i warzyw. Charakterystyczne dla tego przetwórstwa: -sezonowość wyst. surowca, -konieczność przetworzenia dużych ilości w krótkim czasie, ...

Podświadomość

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1288

Kto umie czytać, posiadł klucz do wielkich czynów, do nieprzeczuwanych możliwości, do upajająco pięknego, udanego i sensownego życia. Aldous Huxley Spis rzeczy Przedmowa: Jakie cuda może zdziałać ta książka w twoim życiu Czy wiesz, dlaczego? Dlaczego napisałem tę książkę Klucz do niezwykłej mocy ...

Psychologia

  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Psychologia
Pobrań: 1043
Wyświetleń: 5222

OŚRODKOWY UKŁAD NERWOWY-MÓZG - jest rozszerzonym przednim końcem rdzenia, - najbardziej w tyle położoną częścią mózgu, stykającą się z rdzeniem kręgowym, jest RDZEŃ PRZEDŁUŻONY - kanał centralny rdzenia znacznie się powiększa i tworzy obszerną jamę tzw. czwartą komorę; - ściany rdzenia przedłużoneg...

Psychologia - Receptory

  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Psychologia
Pobrań: 280
Wyświetleń: 2030

Spotkania 7 i 8 (wykłady 19-24) [17.11.2007] Procesy uczenia się w sensie psychologicznym 1. Uczenie się w rozumieniu potocznym a psychologiczne ujęcie uczenia się 2. Warunkowanie klasyczne (pawłowowskie) i zjawiska z nim związane 2.1. Generalizacja bodźca 2.2. Wygasanie i wygaszanie reakcji warun...