Pytania i odpowiedzi na egzamin - Błony biologiczne
- Uniwersytet Gdański
- Biologia molekularna
roztworu) np. owocom śliwy, jabłoni, czereśni, porzeczki, winogron, kwiatom fiołka, goryczki, maku, bratka...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
roztworu) np. owocom śliwy, jabłoni, czereśni, porzeczki, winogron, kwiatom fiołka, goryczki, maku, bratka...
roztworu) np. owocom śliwy, jabłoni, czereśni, porzeczki, winogron, kwiatom fiołka, goryczki, maku, bratka...
krystaliczny, fiolet goryczki, fuksyna zasadowa) → jonem barwnym jest kation Do barwienia drobnoustrojów...
- goryczka żółta Posiada mięsiste kłącze. Kwi: zolte Sur Radix Gentianae Skład: alkaloidy: gencjopikryna...
spotkać goryczkę trojeściową oraz lilię złotogłów. Wśród 43 gatunków roślin objętych ochroną całkowitą...
TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW PRZEMYSŁ OWOCOWO-WARZYWNY ZAJMUJE SIĘ PRZETWARZANIEM OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW (SĄ TO PODSTAWOWE SUROWCE DLA TEGO PRZEMYSŁU). SUROWCE POMOCNICZE SĄ DOSTARCZANE PRZEZ INNE GAŁĘZIE PRZEMYSŁU NP.:PRZYPRAWY, SÓL, CUKIER, KWASY, SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE, OPAKOWANI...
Technologia przetwórstwa owoców i warzyw Przemysł owocowo-warzywny zajmuje się przetwarzaniem owoców, warzyw, grzybów (są to podstawowe surowce dla tego przemysłu). Surowce pomocnicze są dostarczane przez inne gałęzie przemysłu np.:przyprawy, sól, cukier, kwasy, substancje zagęszczające, opakowania...