To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
INDEKS GLIKEMICZNY Klasyfikuje żywność porównując wzrost glikemii po spożyciu 50g określonego produktu spożywczego zawierającego węglowodany, ze wzrostem poziomu glukozy we krwi po spożyciu 50g glukozy. Badania określające indeks glikemiczny poszczególnych produktów spożywczych polegały na: 1.oznaczeniu stężenia glukozy w surowicy krwi osób poddających się badaniu na czczo 2.w stałych odstępach czasowych przez 2 godziny po spożyciu 50 g glukozy 3.kolejnym dniu na czczo i po spożyciu 50g określonego produktu spożywczego. W ten sposób wyznaczone zostały krzywe określające zmianę poziomu glikemii surowicy, jako następstwo spożycia jednakowej porcji różnych produktów spożywczych. Następnie porównane zostały pola powierzchni pod poszczególnymi krzywymi. Indeks glikemiczny glukozy został określony za 100%.
Produkty o niskim indeksie glikemiczny (poniżej 50) to: -pełnoziarnisty chleb (IG 45), - pumpernikiel (IG 40), -niedojrzały banan (IG 30) -cebula (IG15), -fasola gotowana (IG 33), -grejpfrut (IG 25), -jabłko (IG 36), -marchew świeża (IG 33), -mleko (IG 37), -jogurt (IG 47)
Produkty o wysokim IG (powyżej 70) to: -ziemniaki puree (IG 90), -chleb biały (IG 70), -ryż biały gotowany (IG 70), -miód (IG 73), -marchew rozgotowana (IG 85), -frytki (IG 95), -daktyle (IG 103)
Im niższa wartość IG danego produktu tym niższy poziom glukozy we krwi po jego spożyciu.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)