Eutrofizacja • Polega na wzbogaceniu się akwenów wodnych w substancje odżywcze pierwiastki biogenne, głównie azot i fosfor, ale także potas i sód powodujące nadmierną produkcję biomasy glonów, co objawia się tzw. zakwitem glonów! • Związana ze wzrostem produktywności ekosystemu • Efekt użyźniania wywołują również mikroelementy, hormony i witaminy oraz światło i ruch wody, te czynniki, które stymulująprodukcję pierwotną • Zachodzi na drodze naturalnej (przyrodnicza erozja zlewni) i sztucznej (ścieki komunalne przemysłowe rolnicze) GLÓWNE ŹRÓDŁA AZOTU I FOSFORU W MORZU BAŁTYCKIM: • ścieki komunalne • ścieki przemysłowe • wypłukiwane z pól nawozy mineralne • SKUTKI EUTROFIZACJI 1. Zmiany właściwości wody polegające na: – występowaniu intensywnego zapachu i zabarwienia; – pojawieniu się mętności wody; – dużych wahaniach stężenia tlenu i odczynu ph w warstwie górnej – powstawaniu warunków beztlenowych w głębszych warstwach, co jest przyczyną: 2. Wymieranie organizmów zwierzęcych, zwłaszcza ryb 3. Dominacja organizmów beztlenowych saprobionty 4. Gromadzenie się znacznej ilości substancji organicznejmułów; 5. Wypłycenie akwenu. 6. Blokada dostępu promieniowania słonecznego do roślinności w głębi , powodując ich obumieranie.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)