Funkcje gruczołów układu pokarmowego

Nasza ocena:

3
Pobrań: 42
Wyświetleń: 658
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Funkcje gruczołów układu pokarmowego - strona 1

Fragment notatki:

FUNKCJE GRUCZOŁOW UKŁADU POKARMOWEGO. WĄTROBA: zajmuje prawie całe podżebrze prawe, znaczną część nadbrzusza i sięga do podżebrza lewego.
Bierze udział w procesach trawienia, gospodarce węglowodanowej, przemianie białkowej i tłuszczowej. Odbywa się w niej przemiana glukozy w glikogen. Reguluje także stężenie poszczególnych aminokwasów we krwi. Aminokwasy zostają w niej przerobione na glukozę i mocznik. Powstają w niej albuminy krwi oraz protrombina. Gromadzi żelazo i miedź. Rola ochronna wątroby polega na wychwytywaniu z krwi substancji trujących.
ZASTAWIENIE CZYNNOŚCI WĄTROBY:
Wytwarza żółć
Magazynuje glikogen, tłuszcze, białka i witaminy
Bierze udział w tworzeniu i niszczeniu krwinek czerwonych Pełni rolę odtruwającą
Wytwarza białka osocza, fibrynogen i protrombinę
Jest centralnym narządem przemiany węglowodanów, białek i tłuszczów.
TRZUSTKA: ułożona poprzecznie na tylnej ścianie jamy brzusznej za żołądkiem na poziomie I i II kręgu lędźwiowego.
Wytwarza dwa rodzaje wydzieliny: sok trzustkowy - wydzieliny do dwunastnicy, który bierze czynny udział w trawieniu pokarmów;
Hormony - insulinę (regulującą przemianę węglowodanową), glukagon (podnoszący stężenie glukozy we krwi przez rozpad glikogenu).
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz