Funkcja białek - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 644
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Funkcja białek - omówienie - strona 1

Fragment notatki:


Białka zaliczane są do najważniejszych składników pokarmowych. Spełniają one szereg  istotnych funkcji w organizmie, takich jak:    są niezbędne do utrzymania życia,    stanowią zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu  czynnych biologicznie związków (enzymy i hormony),    regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając jego prawidłowy  stan oraz przystosowanie się do zmian środowiska zewnętrznego,    są przeciwciałami oraz innymi elementami układu odpornościowego ustroju,  odpowiedzialnymi za jego obronę przed działaniem drobnoustrojów i wirusów oraz innych  zewnętrznych czynników patogennych,  biorą udział w utrzymaniu bilansu wodnego, regulując zawartość płynów w układzie krążenia  oraz w przestrzeniach wewnątrz- i pozakomórkowych,    dzięki swoim właściwościom buforującym współuczestniczą w utrzymywaniu równowagi  kwasowo-zasadowej ustroju,    pełnią rolę transportową; są to białka związane z błonami komórkowymi, gdzie działają na  zasadzie "pompy", lub znajdują się we wnętrzu komórek i przenoszą różne substancje przez  błony komórkowe z jednego do drugiego krańca komórki. Obecne w płynach ustrojowych  transportują substancje odżywcze oraz leki (np. hemoglobina transportuje tlen), ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz