To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Flawonoidy feromony i chelatoterapia.
FLAWONOIDY
reagują z wolnymi rodnikami i metalami ciężkimi.
Podstawowe klasy naturalnych flawonoidów:
Klasy
Liczba znanych składników
Właściwości i funkcje
Antocyjaniny 250
Barwniki kwiatów i liści (od czerwonego do niebieskiego)
Chalkany
60
Jasnożółte barwniki
Aurony 20
Barwniki intensywnie żółte
Flawony 350
Jasnożółte i kremowe barwniki kwiatów
Flawonole 350
Składniki liści chroniące przed wyżeraniem
Izoflawonidy 150
Związki o funkcjach hormonalnych i przeciwgrzybicznych
Proantocyjaniny 50
Związki o właściwościach ściągających
Katechiny 20
Związki o właściwościach garbników
Trzy powszechnie występujące antocyjaniny:
peralgonidyna R = R' = H;
cyjanidyna R - OH, R' = H;
delfinidyna R = R' + OH.
Kwercetyna - powoduje, że kwiaty mają barwę białą lub ecru.
Moryna - występuje w liściach morwy i powoduje, że są bardziej atrakcyjne dla jedwabników.
Właściwości flawonoidów:
uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, wybroczynom, pomocne w leczeniu miażdżycy, np. rutyna = rutozyt występujący w rucie;
poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie (np. witexyna występuje w preparatach z głogu, poprawiają krążenie a procjanidyny tam występujące działają hipotensyjnie);
działają przeciwzapalnie, np. flawonoidy w koszyczku rumianku, kwiatostanu lipy;
działają przeciwwrzodowo, np. flawonoidy w lukrecji;
działają przeciwalergicznie, np. flawonoidy w koszyczku rumianku;
działają odtruwająco (tworzą połączenia z metalami, tzw. chylaty);
działają przeciwgrzybicznie (np. pinocembryna w limbie);
poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie;
rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych, np. flawonoidy w kwiatostanie kocanek i w zielu dziurawca;
działają antyapresyjnie na płytki krwi (np. biflawonoidy miłorzębu japońskiego);
działają diuretycznie, np. flawonoidy ziela skrzypu i liści brzozy, ziele nawłoci.
Flawonoidy: 25% gł. spożywamy w soku owocowym.
Gdzie jest ich dużo: owoce cytrusowe, warzywa (pomidory, brokuły, papryka, sałata), kasza gryczana, rośliny strączkowe (soja), herbata (wszystkie rodzaje), czekolada i kakao, czerwone wino.
(…)
…
Flawonoidy feromony i chelatoterapia.
FLAWONOIDY
reagują z wolnymi rodnikami i metalami ciężkimi.
Podstawowe klasy naturalnych flawonoidów:
Klasy
Liczba znanych składników
Właściwości i funkcje
Antocyjaniny 250
Barwniki kwiatów i liści (od czerwonego do niebieskiego)
Chalkany
60
Jasnożółte barwniki
Aurony 20
Barwniki intensywnie żółte
Flawony 350
Jasnożółte i kremowe barwniki kwiatów
Flawonole…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)