Fałszowanie alkoholi - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1708
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Fałszowanie alkoholi - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Fałszowanie alkoholi
Koniak - wódka cytrynowa z regionu Cognac we Francji. Autentyczność konikau, metaxy, steck i brandy - chromatografia gazowa i spektometria masowa - określenie zawartości wieku składników lotnych, wykreślenie tzw. aromatogramu, który jest charakterystyczny dla oryginalnych wódek gatunkowych. Typowymi składnikami koniaków są wyższe kwasy tłuszczowe, ich estry oraz aldehydy aromatyczne i związki furanu, pochodzące z dojrzewania w beczkach z dębu limuzynowego. Fałszuje się dodając ekstrakty dębowe i waniliowe
Whisky - wódka pochodzenia zbożowego. Fałsz: miesza się drogie gatunki z napojami tańszymi mniej znanych marek. Autentyczność określa się dokładną charakterystyką składu frakcji fuzlawej(?) (wyższych alkoholi), gł. 1-proprandu innymi markerami autentyczności w. mogą być 12C/13C oraz beta - metylo - gamma - oktalakton, zwany lakonem whisky oraz zawartość wybranych jonów Me, zwłaszcza Cu
Rum - z trzciny cukrowej lub melasy z tego surowca. Fałsz: mieszkanie oryginalnego napoju marki Bacardi z innymi tego typu wyrobami o niskiej jakości. Znaczące różnice występują w zawartości wyższych alkoholi, anionów chlorkowych, azotanowych i siarczanowych oraz w stosunku izotopów wodoru
1
1
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz