Emocjonalne podejście do jedzenia

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 721
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Emocjonalne podejście do jedzenia - strona 1 Emocjonalne podejście do jedzenia - strona 2

Fragment notatki:

.
Głód i jedzenie Skąd wiemy, co jeść? Jemy po to, by:
-Uzyskać energię -tłuszcze, węglowodany, białka
-Uzyskać materiał do budowania komórek oraz tworzenia potrzebnych substancji chemicznych (np. neuroprzekaźników) -aminokwasy, minerały, witaminy,
Dobór pokarmów:
-Wrodzone preferencje smakowe (np. wobec słodkich i słonych pokarmów)
-Wyuczone preferencje smakowe
-Modelowanie społeczne
Głód i jedzenie Skąd wiemy, czego nie jeść? Mechanizmy obrony przed toksynami:
-Zmysły smaku i zapachu -emocja wstrętu
-Reakcje krztuszenia się, wypluwania, wymiotowania -reakcje automatyczne
•mdłości odczuwane przez kobiety ciężarne
-Warunkowanie -uczenie się związku między zjedzeniem czegoś, a chorobą
•mdłości wobec pokarmów spożywanych w trakcie chemio-lub radioterapii
-Współczesnym problemem jest brak naturalnych mechanizmów przed konsekwencjami odkładania się w organizmie małych dawek trujących substancji
Anoreksja: Jadłowstręt psychiczny (z grec. an -brak, pozbawienie , orexis -apetyt Anorexia nervosa) -choroba cywilizacyjna polegająca na utracie wagi wywołanej przez osobę chorą, z objawami dysmorfofobii, w której odczuwa ona lęk , ponieważ nie spełnia wymogów współczesnego świata co do własnego wyglądu oraz w sposób zaburzony spostrzega własne ciało. Lęk przybiera postać uporczywej idei nadwartościowej , w związku z czym pacjent wyznacza sobie niski limit wagi.
Dwa typy anoreksji:
-anoreksja restrykcyjna
-anoreksja bulimiczna
Biochemiczne podłoże anoreksji:
-Uszkodzenie części bocznej podwzgórza -zwierzęta z takim uszkodzeniem zaprzestają jedzenia / jedzą dużo mniej.
-Hipoteza „serotoninowa” -badania przeprowadzone przez dr Ursulę Bailer sugerują, że u większości badanych pacjentek chorych na anoreksję niektóre obszary mózgu produkowały i zużywały kilkakrotnie więcej serotoniny, niż u zdrowego człowieka. Anoreksja może być zjawiskiem wtórnym -reakcją na nieustanny, paraliżujący lęk spowodowany nadmiarem neuroprzekaźnika
Kryteria diagnostyczne:
-przeżywa silny lęk przed przybraniem na wadze lub otyłością, nawet jeśli ma niedowagę;
-nie chce utrzymać wagi w granicach normy dla swojego wieku i wzrostu, co nie jest spowodowane żadnym schorzeniem fizycznym ani psychicznym;
-jej BMI jest równy lub mniejszy od 17,5;
-nieprawidłowo ocenia wagę własnego ciała, wymiary i sylwetkę;
-lekceważy skutki nagłego spadku wagi;
-w okresie dojrzałości płciowej (po okresie pokwitania) cierpi na wtórny brak miesiączki w ciągu co najmniej 3 miesięcy;
-spożywa posiłki w samotności (ze wstydu przed innymi);


(…)

… miesięcy;
-spożywa posiłki w samotności (ze wstydu przed innymi);
-gotuje dla innych tzw. "zdrowe posiłki";
-uprawia intensywne ćwiczenia fizyczne;
-kłamie o ilości zjedzonych posiłków;
-główny temat rozmów z osobą chorą to jedzenie, kalorie, zawartość tłuszczu w produktach i diety.
WYKŁAD 14
Sterowanie wywieranym wrażeniem
Autoprezentacja= kształtowanie (kontrola) sposobu, w jaki spostrzegają nas inni ludzie
Funkcje autoprezentacji:
1. ułatwia wpływ na innych i pozyskanie dóbr lub uniknięcie strat
2. ułatwia utrzymanie pozytywnej samooceny i/lub konstrukcję własnej tożsamości
3. regulacja emocji -nasila pozytywne, a osłabia negatywne emocje
4. regulacja kontaktów społecznych -zapewnia szybkie rozeznanie kto jest kim i sprawny przebieg interakcji społecznych

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz