Elementy oceny walorów turystycznych
Chłonność turystyczna - to maksymalna liczba uczestników rt, którzy mogą równocześnie przebywać na danym obszarze, nie powodując dewastacji i degradacji środowiska naturalnego a tym samym pogorszenia warunków wypoczynku
Pojemność turystyczna - „liczba osób, które mogą jednocześnie przebywać w obszarze turystycznym (rekreacyjnym) zagospodarowanym, nazywa się pojemnością”
Przepuszczalność turystyczna - „liczba osób, które mogą jednocześnie poruszać się po szlaku lub obiekcie na określonym odcinku (długości) lub w określonej jednostce czasu”
Okresowość użytkowania walorów turystycznych
Sezon ogólnorekreacyjny - w polskich warunkach klimatycznych trwa przeciętnie od połowy kwietnia do końca października. Pokrywa się on mniej więcej z długością okresu wegetacyjnego (średnia dobowa temp. powietrza ponad 5*C); jako jego początek można przyjąć zakwitanie leszczyny, podbiału kaczeńca, natomiast za koniec opadanie liści brzozy
Sezon kąpielowy - jest ściśle uzależniony od istniejących aktualnie warunków atmosferycznych; traw przeciętnie 60 dni; jego długość ograniczona jest temperaturą wody wyższą od 18*C oraz średnią dobową temperaturą powietrza wynoszącą ponad 15*C
Sezon zimowy - długość jego uzależniona jest od trwałości pokrywy śnieżnej, co równocześnie wiąże się z liczbą dni o średniej dobowej temperaturze powietrza 0*C
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)