Diety szpitalne

Nasza ocena:

5
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1190
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Diety szpitalne - strona 1 Diety szpitalne - strona 2

Fragment notatki:

Diety szpitalne (potrawy są przygotowywane w kuchni szpitalnej, a następnie rozdrabniane do postaci płynnej)
Przy przygotowywaniu diety przez kuchnie szpitalną należy pamiętać o: -odpowiednim doborze produktów, by pokrywały zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki pokarmowe, a jednocześnie dały się odpowiednio rozdrobnić -głównym źródłem białka są: mleko, jaja, twaróg, mięso najlepiej chude -głównym źródłem energii są: tłuszcze (olej, masło, śmietana) oraz węglowodany (cukier, kasza manna, ryż) -głównym źródłem witamin, elektrolitów i pierwiastków śladowych są: jarzyny i owoce. -dieta kuchenna płynna powinna być tak przygotowana aby zawierała ok. 1 kcal w 1 ml płynu (takie stężenie diety pozwala na dość swobodne regulowanie podaży w zależności od potrzeb chorego. -przygotowanie diety musi przebiegać w warunkach jałowych (podobnie jak przygotowywanie odżywek w kuchni mlecznej dla niemowląt).
Przykład diety szpitalnej
Produkt
Ilość
Białko
Tłuszcze
Energia(kcal)
Mięso chude
200g
42g
8g
240
Mleko
500ml
15g
15g
275
Twaróg
100g
18g
9g
165
Jaja 4 szt.
200g
22g
20g
276
Ziemniaki
200g
2g
 
120
Marchew
100g
2g
 
28
Seler
100g
1g
 
36
Por
100g
1g
 
24
Pietruszka
100g
2g
 
52
Cukier
100g
 
 
400
Kasza manna
50g
4,5g
0,5g
176
Olej sojowy
50g
 
50g
450
Razem
1800g
109,5g
102,5g
2242
W prezentowanej diecie białko pokrywa-20% zapotrzebowania energetycznego, węglowodany-39%, a tłuszcz-41%.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz