Chlorowane parafiny przegląd analiz i występowanie w środowisku

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1120
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Chlorowane parafiny przegląd analiz i występowanie w środowisku - strona 1 Chlorowane parafiny przegląd analiz i występowanie w środowisku - strona 2 Chlorowane parafiny przegląd analiz i występowanie w środowisku - strona 3

Fragment notatki:

CxH(2x+2)-y Cly     Podział CP:   -krótkołańcuchowe (SCCPs)   -średniołańcuchowe(MCCPs)   -długołańcuchowe(LCCPs)     lepka ciecz   bezbarwna lub żółta   duża gęstość   zależne od długości łańcucha i       stopnia chlorowania   potencjał biomagnifikacji       Używane jako dodatki do:    -smarów    -jako chłodziwa    -uszczelniaczy    -substancje zmniejszające palność  Na rynku dostępnych jest ponad 200  preparatów CP   UNEP: SCCP uważane za substancje  toksyczne     ARC:    MCCP+ C12 rakotwórcze dla ludzi     IMO:    zanieczyszczenie dla wód     Wyodrębnianie i oczyszczanie podobne  podobne  jak w innych związkach  organicznych     Potrzeba oczyszczania aby usunąć  interferenty   Do usuwania interferentów: żel  krzemionkowy, florosil   Obróbka cieplna 250-650ºC   Szkło myte detergentami   Bezpośrednie zmieszanie z hexanem,  oczyszczanie na mini kolumnie z żelem  krzemionkowym, odzysk 70-98%   Ekstrakcja w fazie stałej(SPE), żel  krzemionkowy. Odzysk na poziomie 98%   Do ekstrakcji aparat Soxhleta   Jako rozpuszczalnik:            -cykloheksan            -DCM/heksan 1:1   Oczyszczanie na minikolumnie z żelem  krzemionkowym   Do SCCP i MCCP ekstrakcja do fazy stałej   Granica oznaczalności 20ng/l   Mikroekstrakcja do fazy stałej(SPME)        granica oznaczalności 0,3µm/l           Oczyszczanie przy użyciu żelu  krzemionkowego lub florosilu   Ekstrakcja aparatem Soxhleta   Rozpuszczalniki:   DCM przez 16h   N heksan+DCM przez 16h   Aceton heksan           Ekstrakcja ASE w 100 ºC przez 30 minut   Ekstrakcja MAE   Oczyszczanie:    za pomocą proszku miedzi   H2SO4   Żel krzemionkowy   Florosil     Aparat soxhleta   Ropuszczalniki:   Spożywcze -DCM   Mięczaki –octan etylu/cykloheksan   Mchu - heksan/aceton           Ekstrakcja ASE   Interferenty:   Lipidy   Związki polichlorowane          Rozkład interferentów przez:   Ręczne wytrząsanie   Stęż. kwas siarkowy     Chromatografia cienkowarstwowa(TLC)   Chromatografia gazowa   Chromatografia cieczowa   Produkty techniczne- GC-ECD   Oznaczanie śladowych ilości w środowisku-

(…)


ale za to wykazuje większą selektywność.
 POWIETRZE:
 SCCP:
 Norwegia 1,8-10,6 ng/m3
 Wielka Brytania średnio 320pg/m3 w 1997r i
1130pg/m3 w 2003r.
 MCCP w USA 3040pg/m3
 Brak danych na temat występowania w
wodzie morskiej
 Skuteczność usuwania maleje ze wzrostem
łańcucha
 Norwegia, poziom SCCP
 w małżach 14-130µg/g
 Karp 0,118-1,25 µg/g
 Wieloryby 6,62-85,6 µg/g
 CP w rybach wykorzystywanych w europie…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz