Charakterystyka wybranych pierwiastków śladowych - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 91
Wyświetleń: 805
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Charakterystyka wybranych pierwiastków śladowych - wykład - strona 1 Charakterystyka wybranych pierwiastków śladowych - wykład - strona 2 Charakterystyka wybranych pierwiastków śladowych - wykład - strona 3

Fragment notatki:

Sód  jest głównym składnikiem płynu pozakomórkowego, który reguluje  ciśnienie osmotyczne i równowagę kwasowo-zasadową. Organizm pobiera  całą ilość sodu dostarczaną z pożywieniem, przy czym nadmiar jest  wydalany .  Niedobory sodu  pojawiają się przy nieprawidłowej pracy nerek,  podczas   wysiłku fizycznego wydzielany jest wraz z potem (20 - 50 g NaCl na  dzień). Często   zadaje się pytanie : czy jednorazową utratę sodu należy  uzupełniać?  Wśród   specjalistów zdania są podzielone, chociaż przeważa  pogląd - nie należy, gdyż   organizm po kilku dniach adaptuje się i obniża  wydalanie sodu. Zwykle zaleca się  ograniczenie spożycia sodu  ze względu  na  zwiększenie ryzyka choroby wieńcowej (nadciśnienie), zatrzymania  wody w ustroju (obrzęki). Nadmiar sodu jest przyczyną migrenowych  bólów głowy. Niedobór tego pierwiastka  powoduje:   osłabienie, brak apetytu, mdłości, zmęczenie, silne pragnienie, kurcze mięśni,  palców i łydek, osłabia zdolność myślenia. Dawka dzienna soli kuchennej  (NaCl) wynosi 10 -  14 g, przy czym jednorazowe spożycie tej ilości jest  śmiertelne. Zaleca się ograniczenie spożycia soli przy leczeniu otyłości i przy  nadciśnieniu. Istnieją wysokosolne pułapki np.: piwo (30 mg/kufel), soda i  proszek do pieczenia, większość środków przeczyszczających, sok  pomidorowy, keczup, musztarda, kiszone ogórki.  Diete tycy i lekarze donoszą, że  nadmiar soli jest przyczyną raka przełyku i  żołądka . Powstawanie raka wynika ze wzrostu ilości NaCl w treści  żołądkowej, co  powoduje wzrost ciśnienia osmotycznego , a dalej  przewlekły stan zapalny błon śluzowych, który zaburza wydzielanie soku  żołądkowego i powoduje wzrost pH. W wyniku tych procesów następuje  nasilenie rozwoju bakterii, szczególnie denitryfikujących (redukujących  azotany do azotynów), które łatwo tworzą nitrozoaminy (związki o  udowodnionym działaniu rakotwórczym).    Potas  występuje w dużym stężeniu w płynach komórkowych. Regulując  równowagę kwasowo-zasadową i ciśnienie osmotyczne, pierwiastek ten  wpływa na  aktywność mięśni a zwłaszcza mięśnia sercowego . Z  pożywieniem dostarczamy zwykle około 4 g dziennie przy zalecanej dawce do  2 g, co wskazuje, że w warunkach normalnych  niedobór powinien być  rzadkością .  Czynnikami wpływającymi na  obniżenie stężenia  tego pierwiastka są:  kawa,  alkohol, cukier, leki moczopędne, nadmiar soli a także stresy, a objawia   się to szumem w uszach i bezsennością . Źródłem potasu mogą być zielone  warzywa,   banany, owoce cytrusowe. Obniżenie stężenia potasu może  nastąpić: w stanach   pooperacyjnych, przy niedożywieniu, biegunkach,  nadczynności kory nadnerczy,   chorobach serca, leczeniu śpiączki cukrzycowej 

(…)

…. Jest
on niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśniowego, pracy
serca, utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej, regulacji krzepliwości krwi.
Niedobór tego pierwiastka na skutek zaburzeń wchłaniania lub regulacji
poziomu wapnia we krwi powoduje: tężyczkę, krzywicę, osteoporozę,
zwapnienie naczyń krwionośnych.
Przyswajanie wapnia warunkowane jest obecnością witaminy D,
utrudniane jest zaś obecnością…
…. Niedobór Fe powoduje anemię, działa hamująco
na produkcję przeciwciał, dzieci źle się uczą, czują się zmęczone i mają krótki
oddech, obserwuje się zaburzenia gastryczne: zaparcia, wzdęcia, nudności,
zmiany skóry, włosów i łamliwość paznokci.
Nadmiar żelaza w organizmie może być szkodliwy, co objawia
się brązowieniem skóry, uszkodzeniem wątroby. Dawka 3 g/dzień może być
śmiertelna.
Mangan wpływa na proces…
… zaburzeń wchłaniania lub regulacji
poziomu wapnia we krwi powoduje: tężyczkę, krzywicę, osteoporozę,
zwapnienie naczyń krwionośnych.
Przyswajanie wapnia warunkowane jest obecnością witaminy D,
utrudniane jest zaś obecnością tłuszczów, kwasu szczawiowego
występującego w czekoladzie, burakach ćwikłowych, zielonym groszku,
płatkach owsianych. Płatki owsiane “kradną” wapń z organizmu, co
przypuszczalnie…
… fosforanami, piciu dużych ilości
kawy i herbaty, odchudzaniu się. Do wchłaniania żelaza niezbędne są: Cu, Co,
Mn i witamina C.
Żelazo zawarte w jajach kurzych jest nieprzyswajalne, ze względu na
obecność w nich fosfoprotein. Niedobór Fe powoduje anemię, działa hamująco
na produkcję przeciwciał, dzieci źle się uczą, czują się zmęczone i mają krótki
oddech, obserwuje się zaburzenia gastryczne: zaparcia…
…, przeciwtoksycznym, chroniącym przed promieniowaniem
jonizującym, reguluje ciepłotę, działa relaksująco
i znieczulająco. Długotrwałe przyjmowanie dużych jego dawek może być
toksyczne w przypadku jednocześnie wysokiej dawki Ca i P lub w przypadku
niewydolności nerek.
Żelazo bierze udział w procesach utleniania, wchodzi w skład cytochromów,
hemoglobiny, mioglobiny. Dobowe zapotrzebowanie jest bardzo małe ze
względu…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz