To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Badanie kinetyki reakcji inwersji sacharozy
Prowadzący: dr Ryszard Bareła
Grupa 1:
Iwona Ufnalska
Katarzyna Korytkowska
Agnieszka Lewalska
Celem pomiarów było: wyznaczenie stałej szybkości i energii aktywacji reakcji inwersji sacharozy.
1.Wstęp teoretyczny:
Reakcja inwersji sacharozy przebiega w dwóch etapach:
(1)
(2) SH+ + H2O → F + G + H+ , gdzie S-sacharoza, F- fruktoza, G- glukoza, SH+- forma sprotonowana sacharozy
Równowaga reakcji (1) ustala się szybko, a o szybkości całego procesu decyduje drugi etap.
Ze względu na czynność optyczną reagentów, można śledzić bieg reakcji za pomocą pomiaru proporcjonalnego do zmian stężenia reagentów kąta skręcenia płaszczyzny polaryzacji. Sacharoza i glukoza są optycznie prawoskrętne, a fruktoza silniej skręca płaszczyznę polaryzacji w lewo. W raz z biegiem reakcji, obserwuje się więc kąt skręcenia w lewo.
Pomiar kąta skręcenia płaszczyzny polaryzacji wykonuje się z pomocą polarymetru.
Stałą szybkości k dla reakcji pierwszego rzędu można wyznaczyć metodą Guggenheima.
Polega ona na wykonaniu dwóch serii pomiarów kąta skręcenia płaszczyzny polaryzacji α.
Czasom t1, t2, t3,… odpowiadają α1, α2, α3,… Czasom t1+∆, t2+∆, t3+∆,…odpowiadają α1', α2', α3',… Δ jest stałym odstępem czasu i spełnia warunek ∆ ≥ t1/2 Wartość t1/2 oszacowujemy z wykresu α=f(t).
Stałą szybkości reakcji k można wyznaczyć ze wzoru:
ln(α- α') = kt+b
Pomiary przeprowadzono w dwóch temperaturach(T1=18,9°C, T2=31,0°C ) Równanie Arrheniusa określa zależność stałej szybkości od temperatury (k1 dla T1, k2 dla T2 ) . Ma ono postać: k= A exp(-Ea/RT )
,gdzie:
A- czynnik przedwykładniczy Ea -energia aktywacji
R-stała gazowa
T- tempertura
Wartość energii aktywacji można obliczyć, wykorzystując zależność:
ln(k1/k2)=Ea/R (1/T2-1/T1)
Wstęp
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)