Aminy – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej budowie grupę aminową, będącą organiczną pochodną amoniaku. W przeciwieństwie do alkoholi, rzędowość amin nie zależy od rzędowości atomu węgla przy azocie, lecz jest równa rzędowości atomu azotu (ich rzędowość to liczba atomów wodoru, które zostały zastąpione przez atom węgla). Aminy dzieli się na pierwszo-, drugo- i trzeciorzędowe oraz czwartorzędowe sole amoniowe. I i II rzędowe aminy z grupami alkilowymi mają charakterystyczny, rybi zapach. Wszystkie trzy aminy z grupami metylowymi są dobrze rozpuszczalnymi w wodzie gazami, podobnie ja k amoniak. Aminy z wyższymi grupami alifatycznymi są ciekłe lub stałe; ze wzrostem długości łańcuchów węglowych coraz gorzej rozpuszczają się w wodzie. Aminy aromatyczne są wysokowrzącymi cieczami lub ciałami stałymi o ostrym, charakterystycznym, ale nie rybim zapachu.Własności chemiczne amin są zbliżone do amoniaku. Są to więc związki o silnych własnościach zasadowych, łatwo reagują z kwasami nieorganicznymi i organicznymi oraz posiadają odczyn zasadowy w roztworach wodnych, gdyż w wodzie ulegają one reakcji wg schematu:R-NH2 + H2O → RNH3OH ↔ RNH3+ + OH-Zasadowość amin zależy od podstawników przy atomie azotu. Aminy alifatyczne są bardziej zasadowe od amoniaku i ich zasadowość wzrasta wraz z rzędowością, zaś w przypa dku amin aromatycznych jest dokładnie na odwrót – mają one mniej zasadowe własności od amoniaku, które spadają one ze wzrostem rzędowości.Z punktu widzenia biochemii najważniejszą reakcją amin jest reakcja z kwasami karboksylowymi prowadząca do powstania wiązań peptydowych. Aminy są wykorzystywane jako ligandy w kompleksach kationów różnych metali, a także do tworzenia adduktów z kwasami Lewisa. Zasadowość amin *Aminy są zasadami, przy czym aminy alifatyczne wykazują zwykle silniejsze właściwości zasadowe od amoniaku, a aminy aromatyczne – słabsze. Ich zasadowość wynika z obecności protonoakceptorowej wolnej pary elektronowej przy atomie azotu * aminy alifatyczne są kilkanaście razy silniejszymi zasadami niż amoniak.Przyczyną wzrostu zasadowości amin alifatycznych w stosunku do NH3 jest efekt indukcyjny reszt alifatycznych. Zwiększenie liczby reszt alifatycznych w aminach 2o i 3o ma niewielki wpływ na moc amin. Co prawda wzrasta efekt indukcyjny, ale zwiększa się zarazem hydrofobowość cząsteczki, przez co tworzący się kation amoniowy jest trudniej solwatowany przez cząsteczki wody
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)