To tylko jedna z 8 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Wykład 4 Otrzymywanie i własności węglowodorów aromatycznych • smoła pogazowa - jeden z produktów koksowania węgla. Najobficiej występuje w smole pogazowej naftalen (około 11%), a obok niego ponad 150 związków aromatycznych, które można wydzielić na drodze frakcjonowanej destylacji i kolejnych procesów chemicznych. •ropa naftowa, a w szczególności frakcja benzynowa zawierająca węglowodory C 6-C10. Frakcja ta, poddana procesowi tzw. katalitycznego reformingu, który polega na przepuszczaniu par węglowodorów z nadmiarem wodoru nad katalizatorem platynowym w temp. ok. 900°C i pod ciśnieniem 1,5-3,5 MPa, dostarcza mieszaninę węglowodorów aromatycznych pochodnych benzenu. Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne (WWA) Wielopierścieniowe (lub policykliczne) węglowodory aromatyczne [PAH – ang. Polynuclear aromatic hydrocarbons; w lit. polskiej stosuje się oznaczenie WWA wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne] zawierają dwa lub więcej sprzężonych pierścieni aromatycznych. Związki te są produktami ubocznymi niecałkowitego procesu spalania . WWA powstają podczas przeróbki paliw, głownie węgla i ropy naftowej . Szczególnie duże ilości WWA występują w ściekach przemysłu petrochemicznego . Występują one również w ściekach miejskich . WWA mogą się tworzyć z jakiegokolwiek źródła węglowodorów, jeżeli wystąpią warunki niekompletnego spalania, spowodowane brakiem tlenu . Źródła naturalne obejmują pożary lasów, wypalanie stepów, erupcje wulkanów . Źródła antropogenne obejmują pojazdy mechaniczne (szczególnie silniki dieselowskie), piece koksowe, produkcję asfaltu, piece olejowe, papierosy. WWA dostają się do wody wodociągowej także wskutek wymywania tych związków z bitumicznych powłok ochronnych stosowanych w przewodach wodociągowych. Działanie WWA są szkodliwe dla organizmów żywych. Niektóre z nich działają rakotwórczo. Jako dopuszczalne stężenie w wodzie do picia dla sześciu wybranych związków, reprezentatywnych dla całej grupy WWA przyjęto 200 ng/dm3. Zaliczany jest: benzo(a)piren, benzo(b)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(ghi)terylen, fluoranten i indenopiren. Najwyższe właściwości rakotwórcze wykazuje benzo(a)piren. Wg WHO stężenie benzo(a)pirenu w wodzie do picia nie powinno przekraczać 10 ng/dm 3. WWA takie jak: benzo(a)piren, wykazują niską toksyczność ostrą , lecz charakteryzują się
(…)
… przy użyciu węgla drzewnego i węgla.
Warzywa liściaste i ziarna zbóż ulegają zanieczyszczeniu przez powierzchniową adsorpcję
WWA znajdujących się w atmosferze.
…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)