To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Żywienie dojelitowe oznacza żywienie chorych drogą przewodu pokarmowego z użyciem płynnych diet określanych mianem produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia, przeważnie wytworzonych przemysłowo, często o składzie dostosowanym do metabolizmu chorego. Może ono być jedyną metodą odżywiania lub stanowić uzupełnienie żywienia pozajelitowego lub normalnego odżywiania.
Wskazania do żywienie dojelitowego obejmują wiele stanów chorobowych w których żywienie z wykorzystaniem normalnego pokarmu jest niemożliwe, niewystarczające lub przeciwwskazane. Warunkiem stosowania żywienie dojelitowego jest prawidłowa czynność przewodu pokarmowego- zachowany pasaż i wchłanianie jelitowe.
Wśród zalet żywienia dojelitowego wymienia się: -fizjologiczną drogę dostarczania pożywienia, -korzystny wpływ na budowę i czynność przewodu pokarmowego- pobudzenie perystaltyki jelit, wzrostu kosmków jelitowych i regeneracji nabłonka jelitowego w tym stymulowanie produkcji enzymów i hormonów jelitowych oraz immunoglobulin, -cenę preparatów, wielokrotnie niższą niż preparatów do żywienia pozajelitowego, -mniejszą częstość powikłań.
Droga podaży pokarmu w żywieniu dojelitowym może być
-przez usta -przez zgłębnik wprowadzony do żołądka, dwunastnicy lub jelita cienkiego -przez przetoki odżywcze.
Żywienie doustne jest najprostszą, najbardziej fizjologiczną i najtańszą metodą odżywiania. W żywieniu doustnym stosuje się diety szpitalne (potrawy są przygotowywane w kuchni szpitalnej, a następnie rozdrabniane do postaci płynnej) lub gotowe do użycia diety przemysłowe produkowane przez firmy farmaceutyczne.
W celu zwiększenia ogólnej kaloryczności i zawartości białka w diecie szpitalnej stosuje się diety przemysłowe, które są stosowane jako dodatki-duplement do normalnego pożywienia podawanego doustnie. Diety przemysłowe produkowane są w kilku wersjach smakowych, a niejednokrotnie można doprawić je dodatkami smakowymi pochodzenia naturalnego tworząc urozmaicone menu nie tracąc pożądanych cech żywieniowych diety.
Żywienie przez zgłębnik Pokarm wprowadzany jest przez zgłębnik (sondę) założony przez nos do żołądka lub do jelita. Tę metodę stosuje się zwykle gdy konieczność żywienia dożołądkowego lub dojelitowego trwa względnie krótko (do kilku tygodni) podczas pobytu osoby chorej w szpitalu.
(…)
… skóry wokół zgłębnika, odleżyny, zatkanie zgłębnika, przemieszczanie zgłębnika do dalszych odcinków przewodu pokarmowego c)Jejunostomia -wysunięcie się zgłębnika z jelita i podaż diety do jamy otrzewnej -krwotok do jamy otrzewnej lub światła jelita -zapalenie skóry spowodowane wydobywaniem się treści pokarmowej obok drenu.
Powikłania metaboliczne: -przewodzenie -odwodnienie -hipoglikemia -zaburzenia w składzie elektrolitów, pierwiastków śladowych, Wit. K, kwasu foliowego
Powikłania septyczne: -zakażenie diety Dieta może ulec zakażeniu podczas przygotowywania, przechowywania, podawania gdy nie są przestrzegane zasady aseptyki. Zapobieganie: Przechowywanie w lodówce przez okres nie dłuższy niż 24 godziny. Używanie jałowych pojemników i zestawów do przetoczeń. -zachłystowe zapalenie płuc- przedostanie się treści żołądkowej do układu oddechowego (występującej u chorych żywionych przez zgłębnik) -nudności i wymioty-najczęściej są spowodowane: niedobrym smakiem i zapachem diety, wysoką os molarnością diety, zbyt szybkim podawaniem. -biegunki-najczęściej ich przyczyną są: zbyt szybkie podanie diety, zbyt duża pojedyncza porcja, zbyt duża osmolarność, zbyt niska temperatura.
…
… się przez specjalny otwór w powłokach jamy brzusznej prowadzący do żołądka lub jelita. Dostęp ten nazywa się żołądkową lub jelitową przetoką odżywczą. Takie żywienie jest znacznie wygodniejsze i bezpieczniejsze niż długotrwałe utrzymywanie zgłębnika wprowadzonego przez nos. Ponadto wytworzenie takiej przetoki umożliwia prowadzenie żywienie enteralnego w domu chorego.
Powikłania żywienia dojelitowego: Powikłania…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)