To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Znaczenie i właściwości wody molekularnej - higroskopowej i błonkowatej
Ilość wody molekularnej zależy od składu granulometrycznego mineralnego i chemicznego oraz od zawartości substancji organicznej. Od Ilosci i rodzaju koloidów glebowych, składu jonowego i kompleksu sorpcyjnego.
• Woda higroskopowa - warstwa bezpośrednio przylegająca do cząsteczki gleby, utworzona z pary wodnej powietrza glebowego. Jest woda silnie związana niedostępna dla roślin - siła wiązania znacznie przekracza siłe ssaca korzeni,
• nie porusza sie w glebie, nie rozpuszcza soli , nie zamarza (nawet w -78oC) całkowicie wyparowuje w 105oC.
• Woda higroskopowa zwykła - adsorbowana w postaci czastek pary na powierzchni fazy stałej gleby z otaczajacej atmosfery az do osiagniecia stanu równowagi. Zawartosc tej wody jest zmienna i zależy od wzglednej wilgotnosci powietrza.
• Woda higroskopowa maksymalna - odpowiada maksymalnej ilości wody która gleba jest w stanie pochłonac z powietrza nasyconego para wodna (gdy miedzy wilgotnoscia gleby a powietrzem nasyconym nastapi stan równowagi.
• Siły adhezyjne i elektrostatyczne (sorpcyjne) małego zasiegu przyczyniaja sie do silnego wiazania cienkiej błonki wodnej na powierzchni fazy stałej. Woda ta nazywa sie higroskopijna (tuż przy powierzchni fazy stałej) i woda
błonkowa (nieco dalej od tej powierzchni). Obie te formy wiazane sa bardzo silnie przez macierz glebowa, a ilosc zretencjonowanej wody jest bardzo mała)
Ogólne własciwosci wody molekularnej
• Woda molekularna może wpływac na niektóre własciwosci fizyczne i fizykochemiczne gleby, np. kohezje (spójnosc) czy kat tarcia wewnetrznego.
• Ilosc wody molekularnej można regulowac poprzez zmiane składu jonowego kompleksu sorpcyjnego przez wprowadzanie jonów jednowartosciowych Na+ lub dwuwartosciowych Ca2+, Mg2+
• Gdy wprowadzamy Na+, powieksza sie ilosc wody molekularnej i obniża spójnosc gleby, w nastepstwie pogarsza sie struktura oraz zmniejsza przepuszczalnosc oraz natlenienie gleby.
• Gdy wprowadzamy Ca2+, Mg2+ zmniejszamy ilosc wody molekularnej, powiekszamy tym samym spójnosc, zmieniamy korzystnie własciwosci fizyczne i agrotechniczne
Woda błonkowata
Woda tworzaca zewnetrzna warstwe wody molekularnej - higroskopowej silnie zaadsorbowanych przez faze stała jest
zwiazana siłami molekularnymi. Drobiny wody błonkowatej znajduja sie w zasiegu oddziaływania
mniejszych sił molekularnych gdyż sa bardziej oddalone od powierzchni fazy stałej. Utworzona z zasobów pary wodnej lub wody wolnej i kapilarnej (niektóre rosliny posiadajace wieksza siłe ssaca korzeni, jedynie w niewielkim stopniu korzystaja z tej wody, wyłacznie z warstewek najbardziej oddalonych od powierzchni fazy stałej - jako najsłabiej zwiazane) Woda ta może przemieszczac sie wskutek wyrównywania potencjałów (od czasteczek z grubsza warstwa do tych z ciensza. Ilosc tej wody jest około 2 - 4 razy wieksza od maksymalnej higroskopowości
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)