Zasada działania maszyn klimatyzacyjnych-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 175
Wyświetleń: 1302
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Zasada działania maszyn klimatyzacyjnych-opracowanie - strona 1

Fragment notatki:

Zasada dzialania maszyn klimatyzacyjnych: Urządzenia chłodnicze z chłodzeniem bezpośrednim
Powstały w skra­placzu ciekły amoniak po zdławieniu w zaworze dławiącym prze­pływa przez osuszacz do parownika rurowego znajdującego się w komorze chłodniczej. W parowniku amoniak paruje pobierając ciepło bezpośrednio od środowiska. Wytworzona para przecho­dzi przez osuszacz, skąd po wytrąceniu cząsteczek cieczy jest zasysana sprężarką. Sprężarka spręża amoniak do ciśnienia skra­plania i przetłacza go przez skraplacz, skąd przepływa on z po­wrotem do parownika i w ten sposób odbywa się chłodzenie. Oprócz podstawowych aparatów (sprężarka, skraplacz, parownik, zawór dławiący) przedstawione na schemacie urządzenie chłodni­cze jest wyposażone w aparaty pomocnicze (odolejacz, osuszacz, filtr).
W urządzeniu chłodniczym cyrkuluje przez cały czas ten sam amoniak. Urządzenie napełnia się amoniakiem przez przyłącze­nie butli do specjalnego zaworu umieszczonego za zaworem dła­wiącym. Jeżeli urządzenie chłodnicze obsługuje kilka komór chłodniczych, to zawory dławiące rozmieszcza się zazwyczaj na jednym wspólnym rozdzielaczu. Na rozdzielaczu umieszcza się również zawór do napełniania urządzenia amoniakiem
Urządzenia chłodnicze z chłodzeniem pośrednim
W razie pośredniego sposobu chłodzenia przez znajdujące się w komorach chłodniczych baterie ochładzające przepływa nie czynnik chłodniczy, lecz chłodziwo, które pośredniczy w wymia­nie ciepła między powietrzem komory chłodniczej lub przed­miotem chłodzonym a czynnikiem chłodniczym. Chłodziwo od­biera ciepło komorze chłodniczej (przedmiotowi ochładzanemu) i przekazuje je czynnikowi chłodniczemu. Chłodziwa powinny odznaczać się niższą temperaturą zamarzania niż wymagana tem­peratura chłodzenia. Do najczęściej stosowanych w technice chłod­niczej chłodziw (solanek) zalicza się: roztwory chlorku wapnio­wego (CaCl2), chlorku sodowego (NaCl) i chlorku magnezowego (MgCl2). Wśród wymienionych solanek chlorek magnezowy ma najniższą temperaturę zamarzania i z tego względu umożliwia uzyskanie najniższej temperatury chłodzenia. Stosuje się go zwłaszcza w wytwornicach lodu sztucznego. Roztwór chlorku so­dowego (tj. soli kuchennej) służy do bezpośredniego chłodzenia artykułów spożywczych przez zanurzenie ich w solance. Urządzenia chłodnicze absorbcyjne
W chłodziarkach sprężarkowych niskie temperatury otrzy­muje się kosztem doprowadzonej z zewnątrz energii mechanicz­nej lub elektrycznej. W chłodziarkach absorpcyjnych zimno otrzy­muje się kosztem energii cieplnej. Jako czynnik chłodniczy naj­częściej stosuje się roztwór wodny amoniaku. Stężony roztwór amoniaku przetłacza się pompą do aparatu zwanego warnikiem, gdzie w warunkach wysokiego ciśnienia, kosztem doprowadzonej z zewnątrz energii cieplnej, następuje odparowywanie amoniaku. Powstały w ten sposób roztwór o ma­łym stężeniu (roztwór nie stężony) poprzez zawór dławiący przechodzi do absorbera, gdzie utrzymuje się niskie ciśnienie. Wytworzona w warniku para ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz