Zasada dzialania maszyn klimatyzacyjnych: Urządzenia chłodnicze z chłodzeniem bezpośrednim
Powstały w skraplaczu ciekły amoniak po zdławieniu w zaworze dławiącym przepływa przez osuszacz do parownika rurowego znajdującego się w komorze chłodniczej. W parowniku amoniak paruje pobierając ciepło bezpośrednio od środowiska. Wytworzona para przechodzi przez osuszacz, skąd po wytrąceniu cząsteczek cieczy jest zasysana sprężarką. Sprężarka spręża amoniak do ciśnienia skraplania i przetłacza go przez skraplacz, skąd przepływa on z powrotem do parownika i w ten sposób odbywa się chłodzenie. Oprócz podstawowych aparatów (sprężarka, skraplacz, parownik, zawór dławiący) przedstawione na schemacie urządzenie chłodnicze jest wyposażone w aparaty pomocnicze (odolejacz, osuszacz, filtr).
W urządzeniu chłodniczym cyrkuluje przez cały czas ten sam amoniak. Urządzenie napełnia się amoniakiem przez przyłączenie butli do specjalnego zaworu umieszczonego za zaworem dławiącym. Jeżeli urządzenie chłodnicze obsługuje kilka komór chłodniczych, to zawory dławiące rozmieszcza się zazwyczaj na jednym wspólnym rozdzielaczu. Na rozdzielaczu umieszcza się również zawór do napełniania urządzenia amoniakiem
Urządzenia chłodnicze z chłodzeniem pośrednim
W razie pośredniego sposobu chłodzenia przez znajdujące się w komorach chłodniczych baterie ochładzające przepływa nie czynnik chłodniczy, lecz chłodziwo, które pośredniczy w wymianie ciepła między powietrzem komory chłodniczej lub przedmiotem chłodzonym a czynnikiem chłodniczym. Chłodziwo odbiera ciepło komorze chłodniczej (przedmiotowi ochładzanemu) i przekazuje je czynnikowi chłodniczemu. Chłodziwa powinny odznaczać się niższą temperaturą zamarzania niż wymagana temperatura chłodzenia. Do najczęściej stosowanych w technice chłodniczej chłodziw (solanek) zalicza się: roztwory chlorku wapniowego (CaCl2), chlorku sodowego (NaCl) i chlorku magnezowego (MgCl2). Wśród wymienionych solanek chlorek magnezowy ma najniższą temperaturę zamarzania i z tego względu umożliwia uzyskanie najniższej temperatury chłodzenia. Stosuje się go zwłaszcza w wytwornicach lodu sztucznego. Roztwór chlorku sodowego (tj. soli kuchennej) służy do bezpośredniego chłodzenia artykułów spożywczych przez zanurzenie ich w solance. Urządzenia chłodnicze absorbcyjne
W chłodziarkach sprężarkowych niskie temperatury otrzymuje się kosztem doprowadzonej z zewnątrz energii mechanicznej lub elektrycznej. W chłodziarkach absorpcyjnych zimno otrzymuje się kosztem energii cieplnej. Jako czynnik chłodniczy najczęściej stosuje się roztwór wodny amoniaku. Stężony roztwór amoniaku przetłacza się pompą do aparatu zwanego warnikiem, gdzie w warunkach wysokiego ciśnienia, kosztem doprowadzonej z zewnątrz energii cieplnej, następuje odparowywanie amoniaku. Powstały w ten sposób roztwór o małym stężeniu (roztwór nie stężony) poprzez zawór dławiący przechodzi do absorbera, gdzie utrzymuje się niskie ciśnienie. Wytworzona w warniku para
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)