Zakwaszenie - źródła i efekty dla roślin i organizmów wodnych: Zakwaszenie - jest naturalnym procesem. Termin ten jest stosowany w celu określenia utraty podstawowych składników odżywczych (wapń, magnez i potas) w procesie ługowania i zastępowania ich przez kwaśne elementy. Zakwaszenie jest często związane z zanieczyszczeniem atmosferycznym pochodzenia antropogenicznego (amoniak, CO2 , różne formy siarki i azotu (N) lub NOx) które to zwiększa stawki zakwaszenia, co może wówczas przekraczać naturalną zdolność neutralizowania gleb. Wpływ zakwaszenia na środowisko jest jednym z głównych współczesnych problemów ochrony środowiska. Źródła : - przemysł (opad suchy, opad mokry) - transport ( motoryzacja ) - spalanie paliw kopalnych Efekty dla roślin: Wpływ na rośliny lądowe obejmuje : - początkowy bujny wzrost z powodu nadmiaru azotanów, - wymywanie niezbędnych składników ( Ca. Mg, K ) - toksyczny wpływ glinu uwolnionego w glebach poprzez niszczenie włośników i usychanie w wyniku niemożności przyjęcia wystarczającej ilości wody - Możliwy jest też wpływ bezpośredni poprzez niszczenie warstwy wosków powierzchniowych lub komórek epidermy - W efekcie następuje znaczna utrata wody, co potęguje efekt uszkodzenia korzeni Efekty dla organizmów wodnych : - zmniejszenie liczebności wśród glonów, owadów wodnych i ich larw, gdy pH spada poniżej 6 - większość gatunków ryb słodkowodnych nie będzie występować w zbiornikach o odczynie 4-5 - ubożenie muszli, pancerzy skorupiaków, wrotek, widłonogów, wioślarek - destrukcja rafy koralowej ( przez obecny trend wzrostu dwutlenku węgla )
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)