Zakwaszenie - źródła i efekty dla roślin i organizmów wodnych

Nasza ocena:

3
Pobrań: 56
Wyświetleń: 665
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Zakwaszenie - źródła i efekty dla roślin i organizmów wodnych - strona 1

Fragment notatki:

 Zakwaszenie - źródła i efekty dla roślin i organizmów wodnych: Zakwaszenie - jest naturalnym procesem. Termin ten jest stosowany w celu określenia  utraty podstawowych składników odżywczych (wapń, magnez i potas) w procesie  ługowania i zastępowania ich przez kwaśne elementy. Zakwaszenie jest często związane z zanieczyszczeniem atmosferycznym pochodzenia  antropogenicznego (amoniak, CO2 , różne formy siarki i azotu (N) lub NOx) które to  zwiększa stawki zakwaszenia, co może wówczas przekraczać naturalną zdolność  neutralizowania gleb. Wpływ zakwaszenia na środowisko jest jednym z głównych  współczesnych problemów ochrony środowiska.  Źródła : -  przemysł (opad suchy, opad mokry) -  transport ( motoryzacja ) -  spalanie paliw kopalnych Efekty dla roślin: Wpływ na rośliny lądowe obejmuje : - początkowy bujny wzrost z powodu nadmiaru azotanów, - wymywanie niezbędnych składników ( Ca. Mg, K ) - toksyczny wpływ glinu uwolnionego w glebach poprzez niszczenie włośników i usychanie  w wyniku niemożności  przyjęcia wystarczającej ilości wody - Możliwy jest też wpływ bezpośredni poprzez niszczenie warstwy wosków  powierzchniowych lub komórek epidermy - W efekcie następuje znaczna utrata wody, co potęguje efekt uszkodzenia korzeni  Efekty dla organizmów wodnych : -  zmniejszenie liczebności wśród glonów, owadów wodnych i ich larw, gdy pH spada  poniżej 6 - większość gatunków ryb słodkowodnych nie będzie występować w zbiornikach o  odczynie 4-5  - ubożenie muszli, pancerzy skorupiaków, wrotek, widłonogówwioślarek - destrukcja rafy koralowej ( przez obecny trend wzrostu dwutlenku węgla ) ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz