Uzdatnianie wody - wykład

Nasza ocena:

5
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1204
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Uzdatnianie wody - wykład - strona 1 Uzdatnianie wody - wykład - strona 2

Fragment notatki:


Wykład 3 Uzdatnianie wody Jaka powierzchnię globu pokrywa woda? Ile mamy wody słonej a ile wody słodkiej? Oceany – 70,8% powierzchni globu Od czego zależy wybór metody uzdatniania wody? Wymagany skład wody wykorzystywanej w przemyśle • skład fizykochemiczny oraz bakteriologiczny określają odpowiednie normy branżowe (są różne w  zależności od przeznaczenia wody) Wybór sposobu oczyszczania wody • Praktycznie wszystkie wody naturalne przed ich wykorzystaniem do picia oraz na cele  gospodarcze muszą być odpowiednio przygotowane, co uzyskuje się w procesach oczyszczania • Zależy od rodzaju substancji, które muszą być usunięte z wody # Zanieczyszczenia zawieszone i koloidalne które powodują mętność i barwę # Substancje organiczne pochodzenia antropogenicznego # Substancje powodujące smak i zapach wody # Związki żelaza oraz manganu # Gazy rozpuszczone (CO2, H2S, CH4) # Domieszki powodujące twardość oraz zasolenie # Pasożyty, bakterie, wirusy i niekiedy glony Skład oczyszczonej wody zależy od jej przeznaczenia!! Przeznaczenie wody • Woda do picia i na cele gospodarcze • Woda do celów przemysłowych: # chłodnicza # kotłowa # dla przemysłu spożywczego # dla przemysłu farmaceutycznego (przewodność 

(…)

… Wykład 3
Uzdatnianie wody
Jaka powierzchnię globu pokrywa woda?
Ile mamy wody słonej a ile wody słodkiej?
Oceany – 70,8% powierzchni globu
Od czego zależy wybór metody uzdatniania wody?
Wymagany skład wody wykorzystywanej w przemyśle
• skład fizykochemiczny oraz bakteriologiczny określają odpowiednie normy branżowe (są różne w
zależności od przeznaczenia wody)
Wybór sposobu oczyszczania wody
• Praktycznie wszystkie wody naturalne przed ich wykorzystaniem do picia oraz na cele
gospodarcze muszą być odpowiednio przygotowane, co uzyskuje się w procesach oczyszczania
• Zależy od rodzaju substancji, które muszą być usunięte z wody
# Zanieczyszczenia zawieszone i koloidalne które powodują mętność i barwę
# Substancje organiczne pochodzenia antropogenicznego
# Substancje powodujące smak i zapach wody
# Związki żelaza oraz manganu
# Gazy rozpuszczone (CO2, H2S, CH4)
# Domieszki powodujące twardość oraz zasolenie
# Pasożyty, bakterie, wirusy i niekiedy glony
Skład oczyszczonej wody zależy od jej przeznaczenia!!
Przeznaczenie wody
• Woda do picia i na cele gospodarcze
• Woda do celów przemysłowych:
# chłodnicza
# kotłowa
# dla przemysłu spożywczego
# dla przemysłu farmaceutycznego (przewodność <5μS/cm)
# dla przemysłu elektronicznego
# dla przemysłu papierniczego (barwa <15g Pt/m3, utlenialność <6g O2/m3)
# dla przemysłu włókienniczego
# do farbowania
# hydrotransport
Jak jest zbudowana typowa stacja uzdatniania wody?
Sedymentacja/ filtracja → Adsorpcja → Dezynfekcja
Usuwanie Fe/ Mn → Dezynfekcja
Podział procesów oczyszczania wody
• Fizyczne (fizyczna separacja/ odzielenie)
• Chemiczne (zmiania struktury chemicznej, degradacja)
• Biologiczne (rozkład za pomocą mikroorganizmów)
Procesy oczyszczania wody /1/
• Napowietrzanie i odpędzanie gazów (stripping)
• Koagulacja
• Sedymentacja, flotacja
• Filtracja
• Usuwanie zawiesin i glonów przy zastosowaniu mikrosit
Wymiana jonowa
• Chemiczne strącanie
Sorpcja na węglu aktywnym (adsorpcja)
• Utlenianie chemiczne
• Procesy membranowe
• Dezynfekcja
• Infiltracja…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz