Umywalnie-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1043
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Umywalnie-opracowanie - strona 1

Fragment notatki:

TECHNIKI SANITARNE – ĆWICZENIA  11.04.2011  Umywalnie:    łatwy dostęp dla pracowników, niekolidujący z umytymi i ubranymi,    co najmniej 2 – krotna wymiana powietrza w ciągu 1h,    do umywalek doprowadzona woda ciepła i zimna,    szer. przejścia między umywalkami a przeciwległą ścianą nie niej niż 1,25 m, a pomiędzy  dwoma rzędami umywalek nie mniej niż 2 m,     ściany do 2 m powierzchnie zmywalne i odporne na działanie wilgoci,    posadzka zmywalna nie śliska,    drzwi do umywalni otwierają się na zewnątrz, szer. 0,8 m i wys. 2 m w świetle ościeżnicy, a w  dolnej części otwory o pow. Sumarycznej 0,022 m²  dla dopływu powietrza,    musi być zawór czerpalny ze złączką do węża i wpust podłogowy ( 1 do 100 m²).  Umywalki:    montujemy na wys. 75-85 cm nad podłogą,    baterię umywalki montujemy  na wys. 250 – 300 mm nad umywalką,    umywalki wykonujemy z żeliwa emaliowanego, tworzywa sztucznego, blachy i porcelany,    umywalki mogą być    pojedyncze,    ogólne,    zbiorowe,    wyposażone są w syfon butelkowy, odpływ, zawór spustowy,    wys. zamknięcia wodnego min. 50 cm, a odpływ w umywalkach min 40 cm (standard 50 cm),    w niektórych obiektach trzeba stosować bezdotykowe baterie umywalkowe     obiekty służby zdrowia: szpital, przychodnie, pomieszczenia laboratoryjne, gabinety  lekarskie, placówki transportu chorych, sale operacyjne, prosektoria,     zakłady przetwórstwa mięsnego: rzeźnie, zakłady przetwórcze mięsne, stoiska  świeżego mięsa, sklepy mięsne,    zakłady przetwórstwa mlecznego: mleczarnie, wytwórnie serów, punkty skupu  mleka,    kuchnie przemysłowe,    instytucje wojskowe,    zaplecze umywalek na autostradach.            ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz