To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
WYDZIAŁ INŻYNIERII
KSZTAŁTOWANIA ŚRODOWISKA I GEODEZJI
UNIWERSYTET PRZYRODNICZY WE WROCŁAWIU
SPRAWOZDANIE Z ĆW nr 6
„,Badania techniczne zapraw budowlanych”
Inżynieria środowiska gr. 4
SEKCJA 1
Przygotowanie zaprawy Oznaczenie konsystencji zaprawy
Zasada ta polega na określeniu głębokości zanurzania się stożka pomiarowego w zaprawie, mierzonej w centymetrach po tworzącej stożka.
Naczynie wypełniamy zaprawą do linii „e” znajdującej się 3 cm poniżej górnej krawędzi. Po wstrząśnięciu i wyrównaniu powierzchni opuszczamy stożek do powierzchni zaprawy. Stożkowi pozwalamy zanurzyć się swobodnie w zaprawie, ale nie dłużej niż 10 sekund, po tym czasie odczytujemy ze skali głębokość zanurzenia stożka z dokładnością do 0,5 cm .Wynik to średnia arytmetyczna z 3 pomiarów.
WYNIKI
Nr badania
Zanurzenie stożka [cm]
1
2
3
wynik
Oznaczenie gęstości objętościowej świeżej zaprawy
Oznaczenie wykonuje się w naczyniu o pojemności 1000 cm³ o wysokości 100 mm i średnicy wewnętrznej d=113mm. Ważymy naczynie z dokładnością do 1 g. Zaprawę nakładamy w 2 warstwach, ubijając każdą warstwę ubijakiem 10 razy uderzając, wygładzamy i wyrównujemy powierzchnię zaprawy i następnie ważymy z dokładnością do 1 g. mw- masa naczynia z zaprawą (g) - 6780 g
m-masa naczynia bez zaprawy (g) - 5065 g
V- objętość naczynia (1000 cm³)
Oznaczenie gęstości objętościowej stwardniałej zaprawy w stanie naturalnego zawilgocenia
Beleczki ważymy z dokładnością do 1 g, mierzymy za pomocą suwmiarki z dokładnością 0,1 mm. m- masa próbki wilgotnej (g)
V objętość próbki (cm³)
WYNIKI
L.p
Masa [g]
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)