Sprawozdanie z badania lepkości cieczy - numer 36

Nasza ocena:

5
Pobrań: 280
Wyświetleń: 1449
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Sprawozdanie z badania lepkości cieczy - numer 36 - strona 1 Sprawozdanie z badania lepkości cieczy - numer 36 - strona 2 Sprawozdanie z badania lepkości cieczy - numer 36 - strona 3

Fragment notatki:


         NR 36 POMIAR LEPKOŚCI CIECZY 1.OPIS DOŚWIADCZENIA Doświadczenie nr 36 składa się z dwóch części. W pierwszej należy napełnić naczynie  zakończone kapilarą cieczą a następnie mierzy się czas opadania poziomu wody, acetonu i  alkoholu między kreską górną a dolną. Istotą doświadczenia jest wyznaczenie współczynnika  lepkości cieczy. W drugiej części należy dokonać pomiaru średnicy wszystkich używanych kulek za  pomocą śruby mikrometrycznej. Należy zmierzyć również średnicę wewnętrzną cylindra i  odległości między pierścieniami. Następnie należy zmierzyć czas spadania kulek o różnym  ciężarze w średnicy w szklanym cylindrze wypełnionym gliceryną.     2. OBLICZENIA Metoda Poiseuille’a Aby obliczyć względny współczynnik lepkości acetonu należy skorzystać ze wzoru  l r t V p p  8 ) ( 4 2 1    Ponieważ ciśnienie hydrostatyczne cieczy  h g p p     2 1 , to podstawiamy tę wartość do  równania i otrzymujemy:    l h gr t V w 8 4   W tym doświadczeniu woda jest cieczą wzorcową, więc równanie będzie miało postać w w w l h gr t V    8 4   Należy podzielić oba równania stronami i otrzymujemy: w w w t t      Przekształcając wzór wyliczamy współczynniki lepkości acetonu i propanolu: w w w ac t t      = ] * * [ 55 , 0 1967 , 45 * 99821 , 0 002 , 1 * 53 , 31 * 792 , 0 s Pa m   . prop  w w w t t    = 1967 , 45 * 99821 , 0 002 , 1 * 98 , 102 * 785 , 0 =1,796[m*Pa*s] Gdzie: ] / [ 785 , 0 ] / [ 792 , 0 ] [ 1967 , 45 ] / [ 99821 , 0 ] * * [ 002 , 1 3 . 3 3 cm g cm g s t cm g s Pa m prop ac w w w          Metoda Stokesa Współczynnik lepkości obliczamy ze wzoru: ] * [ 9 ) ( 2 ' 2 s m kg l t gr      Dla kulki nr 1 lepkość gliceryny wynosi: s m kg l t gr * [ 85 , 0 585 , 0 * 9 ) 1263 2700 ( * 64 , 2 * ) 00765 , 0 ( * 8115 , 9 * 2 9 ) ( 2 2 ' 2         ] Kulka nr 2 s m kg l t gr * [ 89 , 0 585 , 0 * 9 ) 1263 2700 ( * 21 , 2 * ) 00869 , 0 ( * 8115 , 9 * 2 9 ) ( 2 2 ' 2         ] Kulka nr 3 ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz