Przyrodnicze podstawy projektowania i eksploatacji portów

Nasza ocena:

4
Pobrań: 7
Wyświetleń: 378
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Przyrodnicze podstawy projektowania i eksploatacji portów  - strona 1

Fragment notatki:

MECHANIZM POWSTAWANIA LODU W WODZIE SŁODKIEJ Przy istnieniu jąder krystalizacji powstawanie lodu zaczyna się po ochłodzeniu wody do  temperatury zamarzania. W czasie ochładzania wody słodkiej gęstość jej rośnie, a w następstwie  wzrostu gęstości powierzchniowe wody opadają w głąb. Ich miejsce zajmują wypływające wody o  wyższej temperaturze. W miarę ochładzania warstwy powierzchniowej mieszanie pionowe wody  obejmuje coraz grubszą warstwę. Proces ten trwa dopóki gęstość wody w danym zbiorniku nie  osiągnie największej wartości. Dalszy spadek temperatury wody powierzchniowej przyczyni się do  pewnego zmniejszenia się jej gęstości. W konsekwencji proces mieszania ustanie, ponieważ gęstość  wody na większych głębokościach jest większa. Spadek temperatury wód powierzchniowych może  teraz następować o wiele szybciej i w momencie gdy temperatura obniży się do – 0,13°C na  powierzchni rozpocznie się proces zamarzania. MECHANIZM POWSTAWANIA LODU W WODZIE SŁONEJ Dla procesu powstawania lodu w wodzie słonej duże znaczenie ma stosunek temperatur największej  gęstości i zamarzania wody o różnych wartościach zasolenia. Ze wzrostem zasolenia zmiany  temperatury największej gęstości i temperatury zamarzania następują niejednakowo. Przy zasoleniu  równym 24,7% temperatura największej gęstości i temperatura zamarzania osiągają identyczną  wartość – 1,332°C. w tej sytuacji przy zasoleniu wody nie większym jak 24,7% powstawanie lodu  odbywa się tak samo jak w wodzie słodkiej, natomiast proces zamarzania wody o zasoleniu  większym przebiega nieco inaczej, ponieważ temperatura największej gęstości jest niższa od  temperatury zamarzania. Mieszanie pionowe w takiej wodzie nie ustaje mimo że powierzchniowa  warstwa wody osiąga temperaturę zamarzania. A zatem powstawanie kryształków lodu odbywa się  nie tylko na powierzchni, lecz także w całej objętości mieszanej warstwy wody, która osiągnęła  temperaturę zamarzania. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz