-polichlorowane dibenzodioksyny PCDDs -polichlorowane dibenzofurany PCDFs -polichlorowane bifenyle PCB Środki spożywcze (90%) •Hiszpania Przeprowadzenie badań w wielu krajach kontynentu, m.in: Włochy Niemcy Finlandia Belgia Grecja Hiszpania Polska •Kalmary •Małże •Homary •Makrela •barwena •Sardela • ryby (mięśnie)-4,54 •Głowonogi(ciało)-0,33 •Małże-4,31 •Skorupiaki(ciało)-4,69 ng/g WW •Pochodzące z rynków włoskich •Średnie stężenie PCB wynosiło 4,8 ng/g WW Suma kongenerów PCB koncentrowała się w przedziale od 407(ośmiornica) i 22287(bas) ng / g masy tłuszczowej (LW) Analiza próbek dorsza, troci, flądry, wegorza, jadalnych krabów i omułka. Badane ryby: łosoś, dorsz, flądra, śledź Analiza próbek łososa, pstrąga tęczowego, tuńczyka, czarniaka i śledzia bałtyckiego Wkład ryb do całkowitego spożycia PCDD / Fs oraz dioksynopodobnych PCB wynosił 16%, a dla nie-dioksynopodonych PCB 26%. •Najczęściej spożywane gatunki to krewetki, dorsze, kraby, ostrygi i sumy •Próbki analizowano spektrometrią masową o wysokiej rozdzielczości (HRMS) i QISTMS •Łosoś hodowlany i dziko żyjący, próbki z Europy oraz Ameryki Północnej CHINY 2000-2001 •Wysoki poziom PCB u ryb i w owocach morza (0,2 krewetki; 2,5 makrele [ng/gww] MORZE BOHAI •Małże i ślimak – powszechne owoce morza spożywane przez Chińczyków •PCB –WHO-TEQ dla małży-0,87-7,71 pg/g ślimaki- 0,53-7,9 pg/g •PCDD/Fs WHO-TEQ małże-0,016-27 pg/g ślimaki – 0,05-44 pg/g NAJWYŻSZE SHANGAI •Flądra 8,04 ng/gWW •Białe sardynki 5,6 ng/gWW NAJNIŻSZE DALIAN •Mątwa 0,83 ng/g WW •Białe sardynki 1,11ng/g WW łączne WHO-TEQ stężenia PCDD/FS I PCB to ok 0,90 pg/g Spożycie ryb i skorupiaków skutkowało odpowiednio stężeniem PCDD, PCDF i dioksynopodobnych PCB 5,13, 8,45 i 50,20 W odniesieniu do całkowitego spożycie wszystkich grup żywności,liczby te oznaczająodsetek 59%, 66% i 90%. Średnie stężenie w mięśniach i na rynku rybnym wynoiosło odpowiendio: 23,0 i 8,91 ng / g ww, Stężenie PCDD / F wahało się od 0,02 do 4,39 pg WHO-TEQ / g ww a stężenie
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)