Poziom pCdD PCDFs i pcb w jadalnych gatunkach morskich spożywanych przez człowieka

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 756
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Poziom pCdD PCDFs i pcb w jadalnych gatunkach morskich spożywanych przez człowieka - strona 1 Poziom pCdD PCDFs i pcb w jadalnych gatunkach morskich spożywanych przez człowieka - strona 2 Poziom pCdD PCDFs i pcb w jadalnych gatunkach morskich spożywanych przez człowieka - strona 3

Fragment notatki:

-polichlorowane dibenzodioksyny PCDDs   -polichlorowane dibenzofurany  PCDFs  -polichlorowane bifenyle PCB  Środki spożywcze (90%)    •Hiszpania            Przeprowadzenie badań w wielu krajach     kontynentu, m.in:  Włochy  Niemcy   Finlandia   Belgia   Grecja   Hiszpania  Polska      •Kalmary  •Małże  •Homary  •Makrela   •barwena  •Sardela  • ryby (mięśnie)-4,54  •Głowonogi(ciało)-0,33  •Małże-4,31  •Skorupiaki(ciało)-4,69 ng/g WW      •Pochodzące z rynków włoskich   •Średnie stężenie PCB wynosiło 4,8 ng/g WW       Suma kongenerów PCB koncentrowała się w   przedziale od 407(ośmiornica) i 22287(bas) ng /  g masy tłuszczowej (LW)      Analiza próbek dorsza, troci, flądry, wegorza,  jadalnych krabów i omułka.  Badane ryby: łosoś, dorsz, flądra, śledź  Analiza próbek łososa, pstrąga tęczowego,  tuńczyka, czarniaka i śledzia bałtyckiego  Wkład ryb do całkowitego spożycia PCDD / Fs  oraz dioksynopodobnych PCB wynosił 16%, a  dla nie-dioksynopodonych PCB 26%.    •Najczęściej spożywane gatunki to krewetki,  dorsze, kraby, ostrygi i sumy  •Próbki analizowano spektrometrią masową o  wysokiej rozdzielczości (HRMS) i QISTMS  •Łosoś hodowlany i dziko żyjący, próbki z  Europy oraz Ameryki Północnej  CHINY 2000-2001  •Wysoki poziom PCB u ryb i w owocach morza (0,2  krewetki; 2,5 makrele [ng/gww]  MORZE BOHAI  •Małże i ślimak – powszechne owoce morza  spożywane przez Chińczyków  •PCB –WHO-TEQ dla małży-0,87-7,71 pg/g ślimaki- 0,53-7,9 pg/g  •PCDD/Fs WHO-TEQ małże-0,016-27 pg/g ślimaki  – 0,05-44 pg/g    NAJWYŻSZE SHANGAI  •Flądra 8,04 ng/gWW  •Białe sardynki 5,6 ng/gWW  NAJNIŻSZE DALIAN  •Mątwa 0,83 ng/g WW  •Białe sardynki 1,11ng/g WW      łączne WHO-TEQ stężenia PCDD/FS I PCB to ok  0,90 pg/g  Spożycie ryb i skorupiaków skutkowało   odpowiednio stężeniem  PCDD, PCDF i  dioksynopodobnych PCB   5,13, 8,45 i 50,20   W odniesieniu do całkowitego  spożycie  wszystkich grup żywności,liczby  te  oznaczająodsetek 59%, 66% i 90%.     Średnie stężenie w mięśniach i na rynku  rybnym wynoiosło odpowiendio:  23,0  i 8,91  ng / g ww,    Stężenie PCDD / F wahało się od 0,02 do 4,39  pg WHO-TEQ / g ww a stężenie  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz