To tylko jedna z 13 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
KUMULACJA ZANIECZYSZCZEŃ Kumulacja -nagromadzenie, skupienie; sumowanie się (dawek leków a. trucizn w organizmie); skupianie się Bioakumulacja -zdolność organizmów do kumulowania związków trujących w tkankach swego ustroju. Stężenie tych związków w tkankach może osiągnąć wyższy poziom niż w otaczającym je środowisku. Biomagnifikacja -procesy zachodzące w ekosystemie, w wyniku których następuje wzrost stężenia substancji toksycznej w organizmie, zajmującym wyższy poziom troficzny POCHODNE ROPY NAFTOWEJ Oleje mineralne powodują: - zmiany organoleptyczne wody przy stężeniach od 0,01 mg·dm-3, - zmiany smaku mięsa ryb - zemulgowane na powierzchni wody uniemożliwiają przenikanie tlenu z atmosfery do wody - biodegradację poprzez oblepianie przedmiotów zanurzonych w wodzie oraz cząstek zawiesin, które tworzą większe aglomeracje i opadają na dno zbiornika. Produkty naftowe powodują śmierć organizmów dennych – kiełży, larw jętek i larw ważek – przy zawartościach w osadach dennych 240 – 2000 mg·kg-1, przy równoczesnej zawartości w wodzie 1-200 mg·dm- 3 . PESTYCYDY Toksyczność pestycydów wobec organizmów wodnych zależy od temperatury, siły jonowej wody (zasolenia), zawartości i rodzaju zawiesin , a także od handlowej formy pestycydu. Pestycydy łatwo adsorbują się na zawiesinach i wtedy zmniejsza się ich działanie toksyczne, dlatego toksyczność wód mętnych bywa niższa niż klarownych, przy tej samej ogólnej zawartości pestycydów. Toksyczność zwykle zwiększa się ze wzrostem temperatury – wyjątek stanowi DDT. - Ulegają bioakumulacji w organizmach żywych, która zwiększa się na kolejnych poziomach troficznych i stanowi zagrożenie dla tych organizmów. Mogą powodować masowe śnięcia ryb. - Powodują pogorszenie właściwości organoleptycznych wody. - Zwiększają zdolność wody do pienienia. - Niektóre wykazują działanie rakotwórcze. SUBSTANCJE HUMUSOWE - Źródło niepożądanego zapachu wody. - Kumulują substancje toksyczne przez tworzenie kompleksów z metalami ciężkimi i adsorpcję związków organicznych np. pestycydów, PCB, ftalanów. - Wpływają na powstawanie niepożądanych węglowodorów halogenowanych w procesie chlorowania wody i ścieków, tym samym SH są prekursorami toksycznych trihalometanów. CHLOROWANE ZWIĄZKI AROMATYCZNE - Są szkodliwe dla środowiska wodnego, ulegają kumulacji w łańcuchu pokarmowym i wykazują dużą trwałość w środowisku. - Wpływają niekorzystnie na rozwój roślin,
(…)
…
przechodzi w chlorofenol orto lub para o bardzo
nieprzyjemnym zapachu już w niewielkich
stężeniach.
TŁUSZCZE
- Tłuszcze i oleje są szkodliwe dla środowiska
wodnego, ponieważ tworzą warstwę oleju na
powierzchni wody.
- Mogą być adsorbowane przez organizmy wodne i
odkładać się w osadach dennych.
INNE ZWIĄZKI ORGANICZNE
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
- są szkodliwe dla organizmów żywych…
…,ale również dostarczane są z
atmosfery.
Są to tokstyczne substancje, które są szkodliwe
dla większości oraganizmów. Zbierają się w
organizmach zwierząt i migrują w łańcuchu
pokarmowym.
METALE CIĘŻKIE
Miedź (Cu):
- hamowanie wzrostu roślin wodnych przy stężeniach
wyższych od 100 ug/dm3
- toksyczność zależy znacznie od pH i twardości wody. W
wodzie miękkiej o wyższym pH toksyczność…
… i ścieków fenol
przechodzi w chlorofenol orto lub para o bardzo
nieprzyjemnym zapachu już w niewielkich
stężeniach.
TŁUSZCZE
- Tłuszcze i oleje są szkodliwe dla środowiska
wodnego, ponieważ tworzą warstwę oleju na
powierzchni wody.
- Mogą być adsorbowane przez organizmy wodne i
odkładać się w osadach dennych.
INNE ZWIĄZKI ORGANICZNE
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
- są szkodliwe…
…
przechodzi w chlorofenol orto lub para o bardzo
nieprzyjemnym zapachu już w niewielkich
stężeniach.
TŁUSZCZE
- Tłuszcze i oleje są szkodliwe dla środowiska
wodnego, ponieważ tworzą warstwę oleju na
powierzchni wody.
- Mogą być adsorbowane przez organizmy wodne i
odkładać się w osadach dennych.
INNE ZWIĄZKI ORGANICZNE
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
- są szkodliwe dla organizmów żywych…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)