Kumulacja zanieczyszczeń - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 189
Wyświetleń: 2779
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kumulacja zanieczyszczeń - wykład - strona 1 Kumulacja zanieczyszczeń - wykład - strona 2 Kumulacja zanieczyszczeń - wykład - strona 3

Fragment notatki:

KUMULACJA ZANIECZYSZCZEŃ  Kumulacja -nagromadzenie, skupienie;  sumowanie się (dawek leków a. trucizn w  organizmie); skupianie się  Bioakumulacja -zdolność organizmów do  kumulowania związków trujących w tkankach  swego ustroju. Stężenie tych związków w  tkankach może osiągnąć wyższy poziom niż w  otaczającym je środowisku.  Biomagnifikacja -procesy zachodzące w  ekosystemie, w wyniku których następuje wzrost  stężenia substancji toksycznej w organizmie,  zajmującym wyższy poziom troficzny POCHODNE ROPY NAFTOWEJ Oleje mineralne powodują:  - zmiany organoleptyczne wody przy stężeniach od  0,01 mg·dm-3,  - zmiany smaku mięsa ryb  - zemulgowane na powierzchni wody uniemożliwiają  przenikanie tlenu z atmosfery do wody  - biodegradację poprzez oblepianie przedmiotów  zanurzonych w wodzie oraz cząstek zawiesin, które  tworzą większe aglomeracje i opadają na dno  zbiornika.  Produkty naftowe powodują śmierć organizmów  dennych – kiełży, larw jętek i larw ważek – przy  zawartościach w osadach dennych 240 – 2000 mg·kg-1,  przy równoczesnej zawartości w wodzie 1-200 mg·dm- 3 . PESTYCYDY Toksyczność pestycydów wobec organizmów wodnych  zależy od  temperatury, siły jonowej wody (zasolenia),  zawartości i rodzaju zawiesin , a także od handlowej  formy pestycydu. Pestycydy łatwo adsorbują się na  zawiesinach i wtedy zmniejsza się ich działanie toksyczne,  dlatego toksyczność wód mętnych bywa niższa niż  klarownych, przy tej samej ogólnej zawartości pestycydów.  Toksyczność zwykle zwiększa się ze wzrostem temperatury  – wyjątek stanowi DDT. - Ulegają bioakumulacji w organizmach żywych, która  zwiększa się na kolejnych poziomach troficznych i stanowi  zagrożenie dla tych organizmów. Mogą powodować masowe  śnięcia ryb. - Powodują pogorszenie właściwości organoleptycznych wody. - Zwiększają zdolność wody do pienienia.  - Niektóre wykazują działanie rakotwórcze. SUBSTANCJE HUMUSOWE  - Źródło niepożądanego zapachu wody. - Kumulują substancje toksyczne przez tworzenie  kompleksów z metalami ciężkimi i adsorpcję  związków organicznych np. pestycydów, PCB,  ftalanów. - Wpływają na powstawanie niepożądanych  węglowodorów halogenowanych w procesie  chlorowania wody i ścieków, tym samym SH są  prekursorami toksycznych trihalometanów.  CHLOROWANE ZWIĄZKI AROMATYCZNE  - Są szkodliwe dla środowiska wodnego, ulegają  kumulacji w łańcuchu pokarmowym i wykazują  dużą trwałość w środowisku.  - Wpływają niekorzystnie na rozwój roślin, 

(…)


przechodzi w chlorofenol orto lub para o bardzo
nieprzyjemnym zapachu już w niewielkich
stężeniach.
TŁUSZCZE

- Tłuszcze i oleje są szkodliwe dla środowiska
wodnego, ponieważ tworzą warstwę oleju na
powierzchni wody.
- Mogą być adsorbowane przez organizmy wodne i
odkładać się w osadach dennych.
INNE ZWIĄZKI ORGANICZNE

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
- są szkodliwe dla organizmów żywych…
…,ale również dostarczane są z
atmosfery.
 Są to tokstyczne substancje, które są szkodliwe
dla większości oraganizmów. Zbierają się w
organizmach zwierząt i migrują w łańcuchu
pokarmowym.

METALE CIĘŻKIE













Miedź (Cu):
- hamowanie wzrostu roślin wodnych przy stężeniach
wyższych od 100 ug/dm3
- toksyczność zależy znacznie od pH i twardości wody. W
wodzie miękkiej o wyższym pH toksyczność…
… i ścieków fenol
przechodzi w chlorofenol orto lub para o bardzo
nieprzyjemnym zapachu już w niewielkich
stężeniach.
TŁUSZCZE

- Tłuszcze i oleje są szkodliwe dla środowiska
wodnego, ponieważ tworzą warstwę oleju na
powierzchni wody.
- Mogą być adsorbowane przez organizmy wodne i
odkładać się w osadach dennych.
INNE ZWIĄZKI ORGANICZNE
 Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
- są szkodliwe…

przechodzi w chlorofenol orto lub para o bardzo
nieprzyjemnym zapachu już w niewielkich
stężeniach.
TŁUSZCZE

- Tłuszcze i oleje są szkodliwe dla środowiska
wodnego, ponieważ tworzą warstwę oleju na
powierzchni wody.
- Mogą być adsorbowane przez organizmy wodne i
odkładać się w osadach dennych.
INNE ZWIĄZKI ORGANICZNE

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
- są szkodliwe dla organizmów żywych…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz