Kształtowanie systemów logistycznych - pyt.9

Nasza ocena:

3
Pobrań: 77
Wyświetleń: 672
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kształtowanie systemów logistycznych - pyt.9 - strona 1

Fragment notatki:

Pyt. 9. Podział systemów logistycznych ze względu na kryteria kosztowe i efektywność ekonomiczną
Systemy logistyczne można podzielić na: - systemy logistyczne realizujące funkcje pomocnicze dla działalności podstawowej, np. produkcji, dystrybucji, handlu, lecznictwa szpitalnego, obrony narodowej itp., zwane podsystemami logistycznymi (PSLP), w systemach logistycznych firm - systemy logistyczne firm, których podstawową działalnością jest świadczenie usług logistycznych o zakresie kompleksowym (centra logistyczne) lub cząstkowym (przewoźnicy, bazy magazynowe, terminale kontenerowe itp.), zwane systemami logistycznymi usługowymi (SLU). Systemy typu PSLP są nieodzowne dla działalności podstawowej firm czy przedsiębiorstw. Mogą one stanowić własność firmy w całości (PSLPW) lub w części (PSLPK), w zależności od nasycenia otoczenia logistycznego firmy. Systemy typu SLU stanowią otoczenie logistyczne firm produkcyjnych, handlowych, usługowych itp.
Podstawowa różnica pomiędzy systemami PSLP a SLU polega na tym, że te pierwsze muszą istnieć (w postaci PSLPW lub PSLPK), a te drugie powstaną wtedy, gdy ich działalność da zysk. W projektowaniu systemów typu PSLP kryteriami wyboru wariantu optymalnego, są zatem najczęściej koszty, gdyż inne kryteria ilościowe i jakościowe, wynikające z zadania logistycznego, są realizowane w rozwiązaniach projektowych wariantów. Idzie bowiem o to, aby obsługę logistyczną funkcji podstawowych zakładu realizować najtaniej.
W projektowaniu systemów logistycznych typu SLU konieczna jest analiza efektywności inwestycji, której wyniki powinny z jednej strony uzasadniać realizację obiektu logistycznego, a z drugiej strony winny dawać podstawę do wyboru wariantu o największej efektywności.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz