Kryteria jakości produktów żywnościowych

Nasza ocena:

5
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1435
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kryteria jakości produktów żywnościowych - strona 1 Kryteria jakości produktów żywnościowych - strona 2 Kryteria jakości produktów żywnościowych - strona 3

Fragment notatki:

Notatka porusza między innymi zagadnienia takie jak: Wartość odżywcza jest podstawową cechą jakości produktów żywnościowych. Substancje spożywane przez człowieka noszą nazwę składników odżywczych i wraz z pożywieniem muszą być człowiekowi dostarczone. Białka wprowadzone z pożywieniem są w różnym stopniu wykorzystywane przez ustrój człowieka do celów budulcowych. Cecha ta nazywa się wartością odżywczą białek lub jakością odżywczą białka.
Metoda biologiczna polega na pomiarze wzrostu młodych zwierząt, zwłaszcza szczurów lub na oznaczeniu zatrzymania azotu przez ustrój zwierzęcia.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz