Kategoryzacja diety szpitalnej - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 378
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kategoryzacja diety szpitalnej - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

KATEGORYZACJA DIETY SZPITALNEJ
Doustne suplementy pokarmowe - diety przemysłowe podawane doustnie jako uzupełnienie zwykłego pożywienia.
Polimeryczna dieta standardowa - dieta przemysłowa, cząsteczka białka niezmieniona, skład dostosowany do normalnego zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze.
Dieta peptydowa - chemicznie zdefiniowana dieta przemysłowa, źródłem azotu jest białko poddane hydrolizie do łańcuchów peptydowych (2 - 50 aminokwasów).
Dieta elementarna - chemicznie zdefiniowana dieta przemysłowa, źródłem azotu są wolne aminokwasy.
DIETA PRZYGOTOWYWANA W KUCHNI SZPITALNEJ:
o normalnej konsystencji;
o konsystencji zmienionej:
płynna
płynna wzmocniona
płynna do żywienia przez zgłębnik
papkowata
kleikowa
ZAWSZE JEST DIETĄ POLIMERYCZNĄ - cząsteczka białka nie została zmieniona w procesie technologicznym !!!!!!!!!!!!!
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz