To tylko jedna z 12 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Transport asymilatów System waskularny odpowiadający za daleki transport w roślinach wyższych składa się z dwóch oddzielnych elementów: naczyń i sit Naczynia - akropetalny transport wody oraz substancji w niej rozpuszczonych Sita - bazypetalny transport produktów fotosyntezy ASYMILATY TRANSPORTOWANE FLOEMEM O szybkości dalekiego transportu substancji organicznych (Jtotal, mol m-2 s-1) decydują dwie składowe: 1. transport dyfuzyjny (ruch substancji zgodny z gradientem stężenia ) 2. transport konwekcyjny (masowy przepływ substancji napędzany gradientem ciśnienia) Jtotal= Jdyfuzyjny + Jkonwekcyjny Transport asymilatów odbywa się w trzech etapach: 1. Załadunek floemu 2. Bazypetalny transport sitami 3. Rozładunek floemu Załadunek floemu obejmuje transport asymilatów z komórek donorowych (mezofilowych) poprzez komórki towarzyszące do sit i może być 1. symplastyczny 2. apoplastyczny Klasyfikacja wiązek przewodzących na podstawie ciągłości symplastycznej pomiędzy komórkami towarzyszącymi i komórkami pochwy okołowiązkowej Typ wiązki roślina Ilość plazmodesm Transportowany cukier Typ 1 Lilak Dynia Winorośl Tulipanowiec Wierzba 55 48 31 24 14 Rafinoza i pochodne Rafinoza i pochodne Sacharoza Sacharoza Sacharoza Typ 1-2a (pośrednia) Rododendron bawełna 8 6 Rafinoza Sacharoza Typ 2a Ziemniak Tytoń Burak cukrowy 0,12 0,08 0,06 Sacharoza Sacharoza Sacharoza Typ 2b Groszek Chryzantema Słonecznik Sałata 0,08 0,06 0,06 0,03 Sacharoza Sacharoza Sacharoza Sacharoza Model transportu symplastycznego z komórek mezofilu do elementów floemu Tzw. apoplastyczny transport asymilatów z komórek donorowych do komórek towarzyszących wymaga nakładu energii. Transport z komórek towarzyszących do komórek sitowych odbywa się poprzez symplast. DROGI ROZŁADOWYWANIA FLOEMU MODEL CIŚNIENIOWEGO TRANSPORTU FLOEMOWEGO Sacharoza produkowana podczas fotosyntezy w mezofilu („źródło” sacharozy) jest transportowana do sit.Wzrost stężenia cukrów w sitach (znacznie wyższe niż w przylegających naczyniach) jest przyczyną masowego napływu wody do komórek sitowych. Rośnie ciśnienie (zwane ciśnieniem osmotycznycm) w sitach, w górnej części rośliny. Z kolei komórki korzenia i innych niefotosyn- tetyzujących tkanek ( “sink” of sucrose) usuwają cukry z floemu. Spadek stężenia cukrów w sitach sprawia, że potencjał osmotyczny jest tu wyższy niż w sąsiadujących naczyniach. Woda wypływa z floemu i spada ciśnienie.
(…)
… do komórek sitowych.
Rośnie ciśnienie (zwane ciśnieniem
osmotycznycm) w sitach, w górnej części
rośliny.
Z kolei komórki korzenia i innych niefotosyntetyzujących tkanek ( “sink” of sucrose)
usuwają cukry z floemu. Spadek stężenia
cukrów w sitach sprawia, że potencjał
osmotyczny jest tu wyższy niż w
sąsiadujących naczyniach. Woda wypływa z
floemu i spada ciśnienie.
Różnice ciśnienia hydrostatycznego…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)