Badanie właściwości fizycznych wody pod kątem przydatności do spożycia

Nasza ocena:

5
Pobrań: 371
Wyświetleń: 5474
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Badanie właściwości fizycznych wody pod kątem przydatności do spożycia - strona 1 Badanie właściwości fizycznych wody pod kątem przydatności do spożycia - strona 2 Badanie właściwości fizycznych wody pod kątem przydatności do spożycia - strona 3

Fragment notatki:

Pierwsze sprawozdanie z przedmiotu Gospodarka wodna na AGH wydziale GiG kierunek IŚ .Tematem było: Badanie właściwości fizycznych wody pod kątem przydatności do spożycia. Sprawozdanie zawiera wstęp teoretyczny gdzie zamieszczone zostało co to jest piknometr oraz podana gęstość wody destylowanej w temperaturze 20 stopni. Następnie wykonano ćwiczenie, którego celem było oznaczenie zapachu wody destylowanej, wodociągowej oraz rzecznej. Pomiary nastąpiły w temperaturach : pokojowej oraz 60 stopni.Następnie przeprowadzono oznaczenie gęstości wody metodą piknometryczną, całość zakończono wnioskami.
SPRAWOZDANIE ZALICZONE PRZEZ PROWADZĄCĄ

WYDZIAŁ GÓRNICTWA I GEOINŻYNIERII
Tomasz Gasiński
Artur Bartkowicz
Gospodarka Wodna i ochrona Wody Kierunek:
Inżynieria Środowiska
Rok studiów:
II
Nr ćw.:
1
Data:
25.10.2010
GRUPA 1/2
Temat ćwiczenia:
Badanie właściwości fizycznych wody pod kątem przydatności do spożycia
Cel Ćwiczenia :
badanie właściwości fizycznych wody (zapach, gęstość) pod kątem przydatności do spożycia.
Pomiary zostały wykonane dla wody destylowanej, wodociągowej oraz rzecznej.
Wstęp teoretyczny : Piknometr- naczynie szklane, które pozwala na dokładny pomiar masy cieczy przy ściśle określonej objętości. Metoda piknometryczna jest jednym z najprostszych sposobów wyznaczania gęstości wody.
Gęstość wody destylowanej w temp. 20oC: 0,9982 g/cm3
Opis ćwiczenia : Oznaczenie zapachu
Do trzech wcześniej przygotowanych zlewek wlano po 200 ml wody destylowanej, wodociągowej oraz rzecznej.
Pierwszą czynnością było określenie zapachu w temperaturze 200C(na zimno). Następnie zatkano zlewki i wstrząśnięto nimi. Określenie właściwości fizycznych wszystkich próbek (węch)
Intensywność
Wyczuwalność zapachu
Określenie zapachu
0
Brak zapachu
---------
1
Bardzo słaby
Trudno wyczuwalny
2
Słaby
Dość trudno wyczuwalny
3
Wyraźny
Mogący spowodować dyskwalifikację wody do picia
4
Silny
Dyskwalifikujący wodę do picia i potrzeb gospodarczych
5
Bardzo silny
Dyskwalifikujący wodę do użytku w ogóle
Jeśli zapach był oznaczony na zimno, podaję się w skrócie literę z, na gorąca- g.
Grupy zapachu określa się w skrócie literami R, S, G (Roślinne, Gnilne ,Specyficzne)
Określenie zapachu w temp. 600C. Trzy próbki wody zostały przeniesione w zlewkach wraz z patyczkami do łaźni wodnej, a następnie ogrzane. Następnie określono właściwości fizyczne w ten sam sposób co w przypadku próbek zimnych Wyniki obu ćwiczeń przedstawiono poniżej
Rodzaj wody
Oznaczenie z tabeli 1
Opis słowny
Woda Destylowana 1z
Bezbarwna
3g
Bezbarwna Woda Rzeczna
3zG
Lekko żółtawy kolor, zmętniona
4gG
Lekko żółtawy kolor, zmętniona
Woda
Wodociągowa
2zSCH
Bezbarwna
4gSCH
bezbarwna
Oznaczenie gęstości wody metodą piknometryczną
Czysty i suchy piknometr został zważony na wadze analitycznej (masa m1) z dokładnością 0,0001 g. Następnie napełniono go wodą destylowaną i osuszono nadmiar wylanej cieczy , ręcznikiem papierowym i zważono (masa m

(…)

… do ok. 2 %
Żadna z wód podgrzanych do temperatury 60oC może nie nadawać się do spożycia, tak samo jak woda rzeczna w temperaturze normalnej. Jedynie woda destylowana oraz wodociągowa znajdujące się w temperaturze normalnej są zdatne do spożycia.
Wyniki te zostały sporządzone na podstawie odczuć fizycznych, które dla każdego są inne, i mogą zostać zakluczone po przez czynniki zewnętrzne .

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz