.
Fiołek wonny (Viola odorata L.)
Pokrój
Płożący, ze ścielącymi się rozłogami. Wysokość 5-10 cm.
Liście
Omszone, od spodu błyszczące, nerkowate lub jajowate, u nasady sercowate. Przylistki frędzlowate, lancetowate, o szerokości 3-4 mm.
Kwiaty
Ciemnofioletowe, rzadziej białe, wonne. Płatek dolny na szczycie wycięty, działki tępe.
Owoce
Torebka kulistawa, owłosiona.
Część podziemna
Kłącze.
Biologia i ekologia Bylina, hemikryptofit. Kwitnie od marca do kwietnia. Zarośla, lasy. Wymaga próchnicznej gleby. W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych gatunek charakterystyczny dla O. Glechometalia.
Zastosowanie Roślina lecznicza: Surowiec zielarski, działa wykrztuśnie, napotnie, moczopędnie, odkażająco, żółciopędnie i rozkurczowo. Upłynnia zalegający śluz w drogach oddechowych, ułatwiając jego wydalenie. Sztuka kulinarna: liście fiołka można dodawać do wiosennych zup. Kwiaty dawniej kandyzowano, produkowano z nich syrop na kaszel oraz używano ich do aromatyzowania octu.
Uprawiany jako roślina ozdobna ze względu na swój bardzo przyjemny zapach oraz piękne kwiaty.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)